Fındık üretiminin artmasıyla toprakta çok üretim yapılmasından dolayı toprak eski verim gücünü kaybetmiştir. Toprağın verimin kaybetmesi hem çiftçiyi hem ülkeyi olumsuz anlamda etkilemiştir. Toprağın verimini arttırmak için ek maddelere ihtiyaç duyulmuştur.
Fındık gübresi ise fındık üretimin yapıldığı arazilerde ihtiyaç duyulan bir ek madde konumundadır. Fındık gübresi, fındık arazilerinde verimi arttıran bir araçtır. Günümüzde gübre zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Fındık gübresi, fındık arazilerinin verimliliğini arttıran, çeşitli bileşenlerden oluşan bir kimyasal maddedir. Toprakların verimlilik değerinin düşmeye başlamasıyla kullanımı zorunlu hale gelen ve çiftçilerin yardımına yetişen, toprak için bir besin değeri taşıyan bir maddedir.
Fındık gübresinin birçok faydası bulunuyor. Fındık gübresi verimliliği azalan toprağın verimini arttırır. Fındık ağaçlarına zarar veren canlıları ağaçlardan uzak tutarak ağaçların zarar görmesini engeller. Fındık ağaçlarının bulunduğu arazilerde ki azalan mineralleri toprağa katkı olarak sunar.
Fındık gübresi, ağaçların daha fazla fındık tutmasını sağlar ve meyvelerin daha iyi şekilde büyümesini de sağlar. Ayrıca gübre toprağı soğuk havalara karşı da dayanıklı hale getirir. Fındık gübresi aynı zamanda azot dengesini sağlar.
Toprak her yıl aynı verimi verememektedir. Bundan dolayı fındık gübresi kullanıldığı bilindiğine göre gübrenin en önemli faydasının da verimi arttırmak olduğu kabul edilecektir.
Fındık Gübresinin Zararlı Olduğu Durumlar
Gübre kullanımı araziler için verimli olduğu kadar yanlış kullanımı halinde aynı oranda zararlı olacaktır. Hangi hallerde gübre toprağa zarar verir sorusuna verilecek cevaplar ise şöyledir; Fındık gübresinin gereğinden fazla kullanılması toprağa verim vermek yerine aksine verimi azaltacaktır. Yanlış gübre çeşidinin kullanımı aynı şekilde toprağın verimini azaltır.
Fındık tarlalarındaki toprağın özelliği asidiktir. Asidik oranına göre gübre kullanılmalıdır. Toprağın asit oranı yeterli seviyede ise gübre kullanılmasına gerek yoktur. Gerek olmadığı halde gübre kullanılması toprağın asit oranı etkileyecektir ve verimi düşürecektir.
Gübre kullanımın yanlış aylarda yapılması da verimi etkiler. Çünkü her gübre çeşidinin kullanılacağı aylar vardır.
Fındık Gübresinin İçeriği Nedir
Fındık gübresinde toprağın direncini arttırmaya yarayacak maddeler vardır. Fındık gübresinin içerisindeki bileşenler ise önem taşır. Gübrenin içinde neler olduğu sorusunun cevabı şöyledir; Amonyak, nitrik asit, sülfürik asit ve fosforik asittir. Amonyak; hava, su ve nafta, doğal gaz, petrol gazı, kömür gibi hidrokarbonlardan oluşur. Nitrik asit; Hava, su ve amonyaktan oluşur. Sülfürik asit; Su ve kükürtten oluşur. Fosforik asit ise Su ve fosfat kayasından oluşur.
Fındık Gübresinin Kullanımının Alanları
Fındık gübresi genel olarak Türkiye'de fındık yetiştiriciliğinin yapıldığı tarım arazilerinde kullanılır. Türkiye de fındık kara deniz bölgesinde yetiştirilmekte olup fındık gübresi de bu bölgede kullanılacaktır.
Fındık gübresi toprağın azot dengesini sağlayan bir araçtır. Bundan dolayı azot ve asit dengesi bozulmuş olan toprak yapısında verimi arttırmak amacıyla kullanılır. Her ne kadar fındık gübresi olarak adlandırılmakta ise kara deniz bölgesinde tüm arazilerde kullanıldığı biliniyor.
Fındık Gübresi Çeşitleri
Fındıkta kullanılan fındık gübreleri içlerinde bulunan besin maddelerine ve kullanım aylarına göre çeşitlere ayrılır. Çok fazla çeşit olmakla birlikte genel olarak kullanılan fındık gübresi çeşitleri şunlardır; bünyelerinde bulundurdukları besin maddelerine göre
Fındık gübresinin kullanılacağı yılın ayına göre farklı kullanım şekilleri vardır. Fındık gübresi kasım ve şubat ayları arasında kullanılması halinde fosforlu ve potasyumlu gübreler bitkinin taç izdüşümü altına on ve on beş cm derinliklerde açılacak on altı ve otuz iki arasındaki çukurlara eşit olarak dökülür ve üstü toprak ile örtülür.
Fındık gübresinin kasım ve mart ayları arasında kullanılması halinde hayvan gübresi, taç izdüşümünde otuz ve kırk cm genişliğinde oluşturulan dairesel alanlara dağıtılır ve toprağa karışır.
Tomurcukların çıkmaya başladığı mart ayında kullanılması halinde azotlu gübrenin ilk yarısı kullanılır. Tacın izdüşümünde otuz ve kırk cm genişliğinde oluşturulan dairesel alanlara dağıtılır ve toprağa karıştırılır.
Fındık gübresinin mayıs ve haziran aylarında kullanılması halinde azotlu gübrenin sonraki yarısı kullanılır. Bu dönemlerde verilen gübreler sonraki yılın verimini olumlu şekilde etkileyecektir.
Fındık Gübresi Ne Miktarda Kullanılır
Her fındık tarlasının toprak yapısı ve azot ihtiyacı farklı durumdadır. Buna göre ortalama gübre kullanımı nasıl yapılmalıdır. Gübrenin kullanım miktarı çok önem arz etmektedir. Gübrenin kullanım miktarı verimi olumlu etkilemektedir. Ancak fazla veya az kullanımı halinde verimi olumsuz etkilemekle beraber toprağın azot dengesini de bozacaktır.
Fındık tarlarındaki organik maddelerin bulunma durumuna göre azot oranını dengeleyecek şekilde gübre verilmelidir. Yapılan bir araştırmaya göre Ordu ilinde fındık bahçelerine yirmi ve yirmi dört arasında azot verilmesi lazım olduğu tahmin edilmiştir.
20 ila 24 arasında azot verilmesi gerektiği kabul edildiğinde yüzde 26 can gübresinden ocak ayından mart ayının yarısına kadar birinci gübreleme olarak 650 gr, mayıs ayının yirminci gününe kadar ikinci gübreleme olarak 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir. ÜRE gübresi kullanılacağı düşünülürse; birinci gübrelemede 375 gr, ikinci gübrelemede 375 gr. olmak üzere toplam 750 gr yeterli olacaktır.
Yapılacak tüm gübreleme, fındık dal uçlarının altına otuz ve kırk cm genişliğindeki alana serpilip beş ve on cm toprak derinliğine katılmalıdır.
Fındık Gübresi Hangi Ayda Kullanılır
Fındık gübresi çeşitlerine göre farklı aylarda kullanılmalıdır. Fındık gübrelerinin kullanılacağı aylara göre verimi etkileyecektir. Gübre çeşitlerine göre hangi aylarda en fazla verimli olacağı ve kullanılması gerektiği ise şöyledir; Azotlu gübrelerin kullanılacağı aylar, toprağın nasıl olduğu kontrol edildikten sonra yetkililerin tavsiye edeceği oranlarda gübre miktarını mart ve mayıs aylarında kullanılmalıdır.
Fosforlu Gübrelerin kullanılacağı aylar; Toprağın nasıl olduğu kontrol edildikten sonra yetkililerin tavsiye edeceği oranlarda gübre miktarının ve son üç yılda sadece bir defa kullanılmış olması koşuluyla kasım ve şubat ayları arasında kullanılmalıdır.
Potasyumlu gübrelerin kullanılacağı aylar, toprağın nasıl olduğu kontrol edildikten sonra yetkililerin tavsiye edeceği oranlarda gübre ve iki yılda bir kullanılmak koşuluyla kasım ve şubat ayları arasında kullanılır. Kireçli gübrelerin kullanılacağı aylar; beş yılda bir kez kullanılmak üzere kasım ve aralık ayları arasında kullanılır.
En İyi Fındık Gübre Türleri Hangileri
Fındık tarlalarında çeşitli gübreler kullanılmaktadır. Her gübrenin kendine göre faydası ve zararı vardır. Fındık tarlalarında yapılan araştırmalara göre fındık ağaçlarına en iyi faydayı sağlayan gübrenin azot gübresi olduğu anlaşılmıştır. Bilindiği üzere azotlu gübre çeşidinin en faydalı olduğu kullanım ayı mart ayıdır. Mart ayında gübre verilmesinin ardından kullanılacağı ay ise haziran ayıdır.
Fındık gübresi serbest piyasada satılmakta olan bir maddedir. Bundan dolayı sabit bir fiyatı yoktur. Satış yapan yerden yere göre değişmektedir. Fiyatlarımız ve daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçiniz.