Saksı içerisinde bakım yapılan bitkilere doğru toprak karışımı kullanılmazsa çiçek coşturan gübre gibi ek takviye ürünlerinin kullanılması gerekmektedir. Besin takviyesi olarak kullanılan ve bitkilerde eksik olan besinlerin karşılanmasını sağlayan kimyasal gübre özellikle sera alanlarında çok kullanılan bir üründür. Ayrıca çiçekli bitkiler dışında uygulanabilen çiçek coşturan gübre fiyat olarak uygun olması dışında kullanım açısından da kolaylık sağlamaktadır.
Azotlu gübreler içerisinde yer alan çiçek coşturan gübre içeriğinde azot dışarısında bitki besin elementlerinden kükürt içerdiği için toprak için çok değerli bir üründür. Özellikle suyla doygun alanlarda azotlu gübrelerden olan nitrat içeren gübrelerde dönüşümler nedeniyle kayıplar gerçekleşmektedir. Bu nedenle nitratlı gübreler yerine amonyum sülfat içeren gübreler her türlü toprak çeşidinde kullanılabilmektedir.
Çiçek coşturan gübre görünüm olarak toz şekere benzediği için ‘’Şeker Gübre’’ olarak da adlandırılmaktadır. Yapısında azot içermesi dışında kükürt bulunması kireçli topraklarda dengeleme amacıyla kullanılmaktadır. Bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi dışında bitkilerin kök ve saplarında incelmeyi engelleyerek bitkilerin daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Ayrıca içeriğinde bulunan kükürt sayesinde bitkinin tepe ve kök gelişiminde de direk etkili olmaktadır. Çiçek coşturan gübre kolay yıkanmadığı için bitkinin ekimi sırasında verilmesinde sakınca bulunmamaktadır.
Çiçek coşturan gübre azot, demir, potasyum ve magnezyum gibi bitki besinlerinin eksikliği durumunda emilim sağlayarak bitkinin tedavi sürecine hızlı bir şekilde katkıda bulunarak bitkinin zarar görmesini engellemektedir. Her bitki için farklı şekilde kullanıma sahip olan çiçek coşturan gübre, yaprak üreten bitkilerle çiçekli bitkilerde ayrı ayrı farklı kullanıma sahiptir.
Bitkilerin türüne göre içeriğe sahip olan ve güvenilir olarak kabul edilen ürün bilinen ve güvenilir yerlerden satın alınmadığı zaman bitkide tedavi edilmesi güç hasarlara neden olabilmektedir. Aynı zamanda çiçek coşturan gübre düzensiz bir şekilde sık sık kullanılırsa da bitkilere ciddi zararlar vermektedir.
Çiçek Coşturan Gübre Faydaları
Çiçek coşturan gübre faydaları bitkilerin ihtiyaç duyduğu tüm elementleri içerdiği için bitkiler için besin kaynağı olarak çok tercih edilmektedir. Özel formülü sayesinde güvenilir olduğu için süs bitkilerinde bile rahatlıkla kullanılabilmektedir. Toprak düzenleyici etkisi dışında bitkinin kök ve saplarının sağlam olması, kök gelişimi içinde kullanılmaktadır.
Çiçek coşturan gübre kokusuz olması nedeniyle kullanım sonrası herhangi bir rahatsızlığa neden olmamaktadır. Kullanım öncesinde sıvı formatta olan ürünler çalkalanarak kullanılmalıdır. Ürünün uzun süre dayanabildiği için fiziksel ve kimyasal özelliklerimi kaybetmez. Genel olarak 1 litre oda sıcaklığındaki suyun içerisine 2 kapak katılarak karıştırıldıktan sonra kullanılması gerekmektedir.
İlkbahar ve yaz ayları boyunca haftada bir kez olmak üzere sabah ya da akşam saatlerinde sıvı çözelti olarak toprağa direk uygulanarak toprak verimliği artırılabilmektedir. Sonbahar ve kış aylarında ise süreci uzatarak direk toprağa 15-20 günde bir olacak şekilde uygulanması gerekmektedir.
Çiçek coşturan gübre kullanımı bitki türüne göre değişiklik göstermektedir. Genellikle ürünlerin kullanım kılavuzunda da hangi bitki için ne kadar kullanılması gerektiğine dair bilgilendirme yapılmaktadır. Bazı bitkilere sadece yılda bir kez uygulanması gerekirken bazı bitkilere haftada bir kez uygulamak gerekmektedir.
Belirtilen ölçülerden fazla kullanılması bitkilerde hasar bırakabileceği gibi bitkilerin yanmasına da neden olabilmektedir. Gereğinden fazla vitamin ve mineral hastalıklara neden olabileceği gibi kök çürümesi, gövde ve dallarda hatta yapraklarda sararmaya neden olabilmektedir. Doğru kullanılması durumunda vitamin ve mineral emilimi hızlı olacağı için bitkiler daha sağlıklı ve güçlü olacaktır.
Çiçek coşturan gübre adından anlaşılacağı üzere bitkini coşmasına neden olduğu için genellikle bahar döngülerinde kullanılmaktadır. Özellikle sonbahar mevsiminin başladığı ilk aylarda ve ilkbahar mevsiminin ortasındaki aylarda bitkilere destek sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Çiçek ve bitki çeşitlerinin çok fazla olması nedeniyle her bitkinin duyduğu ihtiyaçta farklılık gösterdiği için an itibarıyla bitkilerde kullanımına dair tek tek paylaşılmakta zorluğa neden olacaktır.
Gübre alımından tasarruf etmek isteyenler evlerde kendi başlarına çiçek coşturan gübre ile ilgili denemeler ve girişimlerde bulunsalar da iç mekan bitkilerine evde yapılan gübrenin kullanılması zarar verebilmektedir.
Çiçek Coşturan Gübre İçeriği
Çiçek coşturan gübre içeriği kütle olarak incelendiğinde (kütlece (w/w) %) azot (N) oranı toplama göre 20 ve kükürt (S) oranı 24’dür. Bitkilerin oluşumunda ve gelişmesinde etkili olan çiçek coşturan gübre, olgunlaşma sürecinin oluşmasını sağlamaktadır.
Gübreleme sonucunda alınacak olan ürünlerin kalitesini yükseltmektedir. Tane dökülmesini engelleyerek verimliliğin artmasını sağlamaktadır. Taneler dolgun olur ve uzaktan bakıldığında bile bakımdan dolayı beğenilecek olan çiçek ve bitkiler kokusuyla ve canlı renkleriyle farklı bir atmosfere eşlik edilmesini sağlamaktadır. Azot eksikliğinin söz konusu olması durumunda bitki ve toprak açısından birçok olumsuz durum söz konusu olmaktadır.
Çiçek Coşturan Gübre Yapımı
Çiçek coşturan gübre yapımı bitki özelliği ve türüne göre değişiklik göstermektedir. Gül, begonvil, sardunya gibi çiçeklerde bitkinin kök dibine doğru sabit şekilde değil de serperek etrafına dökülmesi gerekmektedir. Orta boyda olan bir saksıdaki çiçeğe gübre kullanmak için bir yemek kaşığı çiçek coşturan gübre yeterli olmaktadır.
Fidanlara da her ne kadar 1 yemek kaşığı kullanılabilse de sardunya gibi hassas bitkilere bir tatlı kaşığı gübre kullanılması yeterli olmaktadır. Meyve fidanları uykudayken kış mevsiminde gübreleme yapılırken, yaza sağlıklı ve güçlü girmesi için kullanılması gerekmektedir.
Bitki besin ihtiyacına göre ve özelliklerine göre kullanım şekli değişkenlik gösterirken, sıvı formu kullanım öncesi mutlaka su ile karıştırılmalıdır. Katı formda olan çiçek coşturan gübre ise, çapalama ya da tırmıklama süresinde kullanılmalı ve gübrenin toprak içine karışmasına yardımcı olunmalıdır.
Çiçek coşturan gübre dışında hangi gübre çeşidi olursa olsun kontrollü kullanılmalıdır. Zaten konu ile ilgili kullanma talimatları ürün üzerinde bulunduğu için talimatlara uyulması ürün verimliği artıracaktır. Genel olarak 1 litre suya 2 kapak konularak iyice karıştırılarak uygulanan gübre, bitki türüne göre farklı zaman aralıklarında uygulanmalıdır. Suda çözünebilme özelliğinden dolayı yapraktan uygulanabileceği gibi damlama sulama ve topraktan direk olarak uygulanabilmektedir.
Uygulanacak yöntemin belirlenmesinde etkili olan ise, bitki türüdür. Şayet toprak ile ilgili bir sorun varsa bitki türüne bakılmaksızın direk toprağa uygulanması gerekmektedir. Çiçek coşturan gübre etki olarak kısa sürede etkisini göstermesi içinde toprağın iyice karıştırılması gerekmektedir.