Bitki yetiştiriciliği alanında doğal formlarına ait şekilde gelişim göstermesini istediğinizde yıl bazında sağlıklı ve muhteşem görünüm kazandırmak çoğu zaman pek bir zordur. Sizin yetiştirdiğiniz bitkilerde, organik gübre kullanmadan bitkinin yetiştirilmesi pek bir zor olacağı için bu alanda çoğu zaman çiçekleriniz, birçok fotoğraflarda görünen gibi güzel durmayacaktır. Burada eksik olan, yapamadığınız ya da eksik yaptığınız şey nedir? Profesyonel olarak uzmanların yetiştirdikleri çiçeklerle sizinkinin arasında neden bu kadar fark var, daha önce düşünmüş müydünüz?
Profesyonel yetiştiriciler tarafından bitkiler, her mevsimde ve hatta her hafta ne gibi ihtiyaçları olduğu bilinmektedir. Bu sayede kimyasal gübre ile doğru oranlarda besleme süreci tamamlarlardı. Her bitkinin takvimine uygun şekilde 2. Haftasında veya 7. Haftasında belirli ölçülerde hazırlanan gübre nitelikleriyle beraber doğru bir karışım hazırlanıp hafta içinde de en iyi gelişimi elde etmek mümkün hale geliyordu.
Fakat bu sistemin hem çok bilgi içermesi hem de zorlayıcı olması nedeniyle pek çok açıdan tüketicinin, son kullanıcının yapamayacağı bir süreç olması nedeniyle artık daha da yeni teknolojiyle beraber siz de artık bitkilerinizi çok daha yetkin bir şekilde besleyip, büyüterek çok daha iyi bir gelişim kazandırmayı başarabilirsiniz. Burada karşınıza çıkacak en iyi gübre türü olarak yavaş salınımlı gübreler bulunmaktadır.
Günümüzde organik gübre türlerinin çok daha dışında bir üretim olan akıllı gübre, işçilik hatalarından sizi kurtaracak ve son kullanıcı olarak çok büyük bilgiler bilmeden de en iyi şekilde bitki yetiştiriciliği alanında uzman olmanızı sağlayacak bir gübre türüdür. Her ne kadar profesyonel bir yetiştirici olmasanız da bu alanda bir o kadar uzman olacağınıza yönelik size destek çıkacak akıllı gübre ile birlikte toprak altında tüm işlerinizi sizin yerinize yapmış olacaktır. Tüm hatalardan, zamanlamayı kaçırma dertlerinden sizi kurtararak süreç içerisinde yavaş salınımlı gübre niteliği taşıyarak hem iç hem de dış mekanlarda yetiştirmek istediğiniz bitkiler için yardımcı element haline gelecektir.
Gübreler, organik ve kimyasal olarak iki sınıfta ayrılmasıyla beraber her bitkinin kendine ait olan beslenme reçetesine göre çiçek veya yeşil bitkilere göre hazırlanırdı. Artık bu gübrelerin yerini akıllı gübre türleri alırken, günümüzde yavaş salınımlı gübreleriyle beraber birbirinden farklı bitkilerinizin tamamı için, en iyi şekilde büyüme kat edebileceğinizi biliyor muydunuz?
Görünüşü boncuk gibi duran gübreler, bu kaplama üzerindeki granüllerin aslında bitkinin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri kapsamasıyla bağlantılıdır. Çünkü bitkinin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri bu boncuk kıvamındaki gübrelerde bulunurken, her sezon ve döneme ait şekilde de bu gübreler en iyi şekilde sizlere katkı sağlar. Bahar başında azot isteyen bitki, hava ısınırsa bu sefer fosfor ve potasyum isteğiyle sizi karşı karşıya bırakır. Sizin de bu döngüleri iyi bir şekilde kontrol etmeniz, çiçeklenme döneminde de bu ihtiyaçların değişmesi noktasında iyi bir takipçisi olmanız gerekir.
Fakat akıllı gübre modelleriyle beraber toprağın suyu ve nemi algılamasıyla birlikte mevsimdeki toprak sıcaklığı kontrolüne uygun şekilde bitkinin ihtiyaç duyduğu besinleri kendi içerisinden verir. Bu sayede gereksiz yere gübreleme yapmayacağı gibi, bitkilerin muntazam bir şekilde büyümesini de sağlamış olacaktır. Hangi dönem neye ihtiyaç varsa, yavaş salınımlı gübre çeşitleriyle beraber siz de bir profesyonel bitki yetiştirici gibi başarılı sonuçları elde edebilirsiniz. Akıllı gübre çeşidini yılda 1 kere uygulamak yeterli olacağı gibi sizleri büyük bir dertten de en rahat biçime çevirecek şekilde kurtaracaktır.
Akıllı kaplaması sayesinde yavaş salınımlı gübre olarak nitelendirilen, organik gübre çeşitlerine göre de akıllı gübre olarak adlandırdığımız bu gübreler, topraktaki suyun nem oranını ve sıcaklığını bilerek buna göre bitki çeşidine göre bitkiye en iyi besini vererek bitkinin beslenmesini sağlar. Bu aşamada gübre çeşitleri, bitkilerin de çeşitlerine göre ayrılmaktadır.
Yeşil bitkiler, çiçekli bitkiler ya da her ikisinin de olduğu bitkiler olmak üzere 3 farklı kategoride sınıflanan gübre çeşitlerinin aynı zamanda çiçeklerin kendi içerisinde de gübreleri bulunmaktadır. Çiçekli bitkileri yetiştiriyorsanız, buna göre uygun bir yavaş salınımlı gübre alarak değerlendirmede bulunabilir ve çiçeğiniz, hangi sezonda neye ihtiyaç duyuyorsa onu verecek şekilde toprağınızda işlem görecek olan bu boncuk gübrelerle ortalama 2 – 3 ay boyunca en iyi verimi de alabilirsiniz.
Kimyasal gübreler, normal şartlarda yoğun bir kullanımı olduğunda bitkilerinizi yakmakla sizi karşı karşıya bırakır. Hal böyle olunca da siz de korkmadan, çok rahat bir şekilde dozajın 100 katı uygulamalarında bile bitkileriniz yanmayacak şekilde bu yavaş salınımlı gübre çeşitlerinden faydalanabilirsiniz. Kullanımı tamamen basit olması sayesinde de bitkilerinize olumsuzluk yaşatmayacağını da bilmenizi isteriz.
Yavaş salınımlı gübre uygulamasında nasıl kullanırım? Diye merak ediyorsanız eğer yapacağınız şey 1 litre toprağa 2 tepeleme çay kaşığı kadar granül gübre eklemektir. Bu oran yeterli olacağı gibi toprak yüzeyindeki gübreyi daha sonrasında 2 veya 3 cm içeriye alacak şekilde toprakla karıştırmanız yeterli olacaktır. 3 cm ortalamasında derine aldığınız gübre, en iyi şekilde sizlere yardımcı olurken hiçbir şekilde de bitkiniz yakmayacaktır. Bu çalışmayı tüm saksı bitkilerinde de yapabilir sarkan sepet bitkilerinde de uygulayabilirsiniz.
Açık alana sahip olan yetiştiricilikte ise 1 metrekareye 100 gr yavaş salınımlı gübre vererek başarılı bir gelişim göstermeyi gözünüzle görebilirsiniz. Bitkiyi dikmeden önce toprak hazırlığı yaparken de yavaş salınımlı gübre karışımı yapabilirsiniz. Bu konuda litre hesabınızı yukarıda tarif ettiğimiz şekilde de yapabilir ve faydasını görebilirsiniz. Bitkinizin yetiştiği alanı daha iyi bir kalitede toprağa çevirmek isterseniz, marketlerdeki bitki topraklarıyla karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Yavaş salınımlı gübre kullanım türü ve çeşitleri, kullanılacak alanlara göre yukarıdaki gibidir. Aynı zamanda hava almayacak şekilde saklamanızla beraber bir sonraki dönemlerde de kullanabilirsiniz. Raf ömrü genel olarak 5 yıl olan bu yavaş salınımlı gübrelerin bitki performanslarına uygun şekilde sulamanıza bağlı olarak çok daha güçlü etki yaratmasını başarabilirsiniz.
Normal bakımı yaptığınız tüm bitkilerde ortalama %100 gibi bir katlama ile gelişim kazanabilirsiniz. Çiçeklenmelerinizi de buna göre arttırabilir ve çiçek kalitesine göre de gözle görülür şekilde artış göstermiş olabilirsiniz. Bitkilerinizin türlerine ve çeşitlerine göre, yetiştirdiğiniz alanlara göre sahip olacağınız bu yavaş salınımlı gübrelerle beraber en iyi şekilde gelişim kat edebilirsiniz.