Turunçgil yetiştiriciliği Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de büyük önem taşıyan zirai alanlardan biridir. İnsan sağlığının korunması ve beslenme için turunçgillerin üretimi her dönem gerçekleşmiştir. Bununla birlikte turunçgil ihracatı ülkemizin ekonomisinde de önem taşıyan hususlardan biri olarak biliniyor.
Turunçgil yetiştiriciliği hakkında merak edilenler ve çok daha fazlasına yazımızda yer verdik. Turunçgil tüketiminin önemi ve Türkiye’nin turunçgil ihracatı alanında Dünya çapında önemli bir yeri olması ekonomimizi de olumlu etkilemektedir.
Turunçgil türleri ile oldukça çeşitliliği sahiptir. Bununla birlikte her turunçgilin aynı yerde yetişemiyor olması ve yetişebilmesi için gerekli olan şartların farklılaşması üretimini de zorlaştırmaktadır. Ülkemizde üretilen, ihraç edilen ve sevilerek tüketilen turunçgil türleri ise aşağıdaki gibidir;
Yukarıda yer alan turunçgiller arasında ülkemizde en çok üretilen ve dış ülkelere ihracatı gerçekleştirilen turunçgil portakaldır. Sonrasında ise limon ve mandarin gelmektedir. Ülkemiz şartlarında en az üretilen turunçgil ise altıntop olarak biliniyor. Turunçgillerin yetişebilmeleri için sağlanması gereken birçok koşul vardır. Koşulların sağlanmadığı durumlarda turunçgil yetiştirmek mümkün olmamaktadır.
Turunçgil yetiştirmek birçok koşulun sağlanması ile mümkün hale gelen oldukça zahmetli tarımsal faaliyetlerden biridir. Uygun iklim, coğrafya ve uzmanlık olmadan turunçgil üretmek olanak dahilinde değildir. Bu nedenle turunçgil yetiştirmek için gerekli olan şartlar zaruri olarak bilinir.
Herhangi birinin turunçgil yetiştirmesi de mümkün değildir. Ancak gerekli eğitimi almış olan kişiler turunçgil yetiştirebilmektedir. Bu gibi nedenlerle tarımsal danışmanlık ofisleri sıklıkla ziyaret edilmektedir. Yetiştirilmesi emek isteyen ancak yüksek kazancı ile de bilinen turunçgillerin büyüyebilmesi üzerinde etkili olan bazı faktörler vardır.
Turunçgiller Türkiye’de Ege, Akdeniz ve Doğu Karadeniz’in farklı bölgelerinde yetiştirilebilmektedir. Turunçgillerin yetiştirilebilmesi için farklı koşullara ihtiyaçları olduğunu da dile getirmek gerekir. İklim şartları farklı turunçgiller için farklılaşabilmektedir.
İklimin turunçgiller üzerindeki etkilerini bir örnekle açıklamak gerekirse; farklı turunçgil mahsullerinin soğuğa dayanıklılık düzeyleri de farklılık gösterir. Bu durum beraberinde daha sıcak ve ılık iklimlerde yetiştirilen turunçgillerin de farklılaşmasına neden olmaktadır.
Her yerde turunçgil yetiştirilememesinin en büyük nedeni de düşük sıcaklığa karşı dayanıklı olmamalarıdır. Ülkemizde yetiştirilen turunçgillerin düşük sıcaklık dayanıklılık düzeyleri ise aşağıdaki gibidir;
Turunçgil yetiştirmek için dikim işlemi yapmadan önce toprağın uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Toprak kontrolü uzmanlar tarafından gerçekleştirilen analizler ile yapılmaktadır. Toprağın asidik ya da bazik olma durumu turunçgil için uygun düzeyde olmalıdır. Bu düzey pH değeri; 5,5 ile 6,5 arasında olduğu biliniyor.
Toprağın taşıması gereken bir başka nitelik de geçirgenlik düzeyidir. Toprağın geçirgen ve besin maddeleri bakımından yoğun olması gerekir. Böylece turunçgiller sağlıklı bir şekilde yetişebilmektedir. Toprak derinliğinin en az 1 metre olması da gereklilikler arasında yer alıyor.
Toprak derinliği az olan topraklarda taban suyu yüksek olmaktadır. Turunçgiller için yüksek taban suyu büyümelerini engelleyen bir faktör olarak bilinir. Bununla birlikte kireç oranı yüksek topraklarda da turunçgil yetiştirilememektedir.
Turunçgil yetiştiriciliği söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken 3 büyük faktör bulunmaktadır. Bu faktörler ise toprak, sulama ve iklimdir. Şartların sağlanamadığı durumlarda turunçgil yetiştiremezsiniz. Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz bölgesinin bir kısmında neredeyse tüm şartlar sağlanabilmektedir.
Turuçngil yetiştiriciliği yapabilmek için bahçe seçimini oldukça iyi yapmak gerekir. Bahçenin soğuk rüzgarlara açık olmaması şarttır. Böylece fidanların soğuklar karşısında savunmasız kalmaları engellenebilmektedir. Bununla birlikte şehirlere çok yakın araziler de tercih edilmez. Turunçgiller temiz bir toprak ve temiz bir hava ile yetişebilmektedir.
Turunçgil yetiştirmek isteyen kişilerin sağlamaları gereken ilk adım kaliteli fidanlara sahip olmaktır. Bu fidanlar isteğe göre temin edilebilir ya da yetiştirilebilir. Yetiştirme sürecinde turunçgilde gübreleme kurallarına dikkat etmek şarttır. Doğru bakım ile sağlıklı ve kaliteli turunçgil yetiştirmek mümkündür. Kaliteli fidanlar aracılığı ile yetiştirilen turunçgillerin dünya çapında ihracat potansiyelimizi yükselttiğini biliyor muydunuz?
Turunçgil tüketimi insan sağlığı için oldukça faydalıdır. İnsanların genellikle lezzetli olduğu için tükettiği turunçgiller belki de daha önce hiç duymadığınız faydalara sahiptir. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini desteklemeleri ve bol miktarda C vitamini barındırmaları nedeni ile sıkça tercih ediliyor.
Turunçgillerin Dünya çapında neden bu kadar tüketildiği aslında faydaları ile ilgilidir. Pek bilinmeyen ancak insan sağlığı için oldukça faydalı olan turunçgillerin bilinmeyen yararlarını sizler için derledik.
Düzenli turunçgil tüketimi vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri elde etmesinin en kolay yollarından biridir. Fiziksel gelişim, göz, diş ve diş eti sağlığı gibi alanlarda sıkça ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri içinde barındırmaktadır. Bu nedenle turunçgil tüketimi siz farkında olmasanız da çok daha sağlıklı bir yaşam sürmenizi mümkün hale getirmektedir.
Bağışıklık sistemi, insan vücudunun hastalıklara karşı direnç gösterebilmesi için güçlü olması gereken sistemdir. Kuvvetli bir bağışıklık sistemi virüs ve bakterilerden korunmak için en faydalı güvenlik duvarı olarak değerlendirilebilir. Hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için düzenli ve yeterli düzeyde turunçgil tüketmeniz önerilmektedir.
Boşaltım sisteminde ortaya çıkan sorunlar her insanın günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir. Boşaltım sistemini destekleyen ve düzenli çalışmasına yardımcı olan besinlerden biri de turunçgillerdir.
Dengesiz beslenmenin beraberinde getirdiği şişmanlık ve tansiyon gibi rahatsızlıkları önlemek için öğün aralarında turunçgil tüketebilirsiniz. Turunçgil tüketiminin insan sağlığına başka birçok faydaları da bulunmaktadır.
Turunçgiller içerisinde büyük oranda kalsiyum içerir. Kalsiyum ise kemik sağlığının korunması ve güçlendirilmesi için gerekli olan değerlerden biridir. Düzenli turunçgil tüketimi ile kemik sağlığınızı güçlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra gelişim çağındaki çocuklar için kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında büyük rol oynamaktadır.
Böbrek taşı oluşumu, insanların oldukça acılı bir şekilde atlattıkları süreçlerden biridir. Düzenli turunçgil tüketerek böbrek taşı oluşumunu engelleyebilir, var olan böbrek taşlarının tutunma gücünü azaltır. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandıran etkisi de vardır. Sindirim ve boşaltım sisteminin çalışmasını destekleyerek obezite gibi sorunların ortaya çıkmamasında etkili olmaktadır.
Tansiyon günümüzde insanların büyük bir çoğunluğunun yaş fark etmeksizin yakalandıkları rahatsızlıklardan biridir. Yüksek tansiyon sorununun çözülmesinde onlarca ilaç kullanabilirsiniz. Ancak yaşam tarzınızda ufak değişiklikler ile düzenli turunçgil tüketmeye başlamak çok daha faydalı olacaktır. Yüksek tansiyon sorununun giderilmesinde oldukça etkilidir.
Konsantre olamama sorunu günümüz dünyasında insanların en sık yaşadıkları sorunlardan biridir. Dikkatinizi dağıtan onca şey arasında konsantrasyonunuzu korumakta zorlanıyorsanız turunç tüketimi size yardımcı olabilir.
Turunç tüketmek tek başına etkili olmasa da vücuda dinçlik ve ferahlık katması gibi nedenler ile daha sağlıklı düşünmenize olanak tanır. Kansızlık ve kilo kontrol sorunu gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği bilinen turunçgil tüketimi dengeli olduğu sürece insan sağlığı için bir hayli faydalıdır.
Turunçgil yetiştiriciliği ile ilgilenen kişilerin bilmesi gereken birçok husus vardır. Toprak, iklim, sulama gibi hususların yanı sıra fidanlarınızın ne istediğini de bilmeniz gerekir. Her turunçgil çeşidinin kendine has ihtiyaçları bulunur. Bu ihtiyaçların karşılanması, soğuktan korunmaları ve düzenli sulanmaları ile birlikte kaliteli ve sağlıklı turunçgiller yetiştirmek olanaklı hale gelmektedir.
Turunçgil üretimi yapmak için öncelikli olarak gerekli koşulları yerine getirdiğinizden emin olmalısınız. Meyve ağacı incelemeleri, doğru arazi seçimi, turunçgilde gübreleme gibi hususları göz önünde bulundurarak yetiştirilen turunçlar hem ülke içi tüketimde hem de ihracatta hızlı bir şekilde tercih ediliyor.