Süs bitkisi yetiştiriciliği, birçok yerde süs olarak kullanılmak üzere yetiştirilmekte olan bitkilerdir. Yer örtücü olarak da kullanılabilen süs bitkileri, bulunduğu ortama ayrı bir hava katarak daha güzel ve modern bir görünüme kavuşmasını sağlar. Süs bitkilerinin çeşitlerine göre ise ortama kattığı görünüm ve kullanıldığı ortam değişebilir. Aynı şekilde süs bitkisi çeşitlerine göre bitkilere yapılan bakım değişiklik gösterir.
Süs bitkileri, bakımı oldukça önemli olan bitkilerdir. Süs bitkilerinin belirli aralıklarla bakımı yapılmalı ve gerekli olan bu bakım yapılırken gereğinden fazla malzeme kullanılmamalıdır. Süs bitkileri, ihtiyaç duyduklarından herhangi birini alamadığı zaman ölmeye başlar. Bu nedenle süs bitkisi bakımının oldukça dikkatli bir şekilde ve aksatılmadan yapılması gerekmektedir.
Süs bitkisi, daha çok gösteriş için ya da güzel görünümü ile ortama hoş bir hava katmak için bahçe ve ev bitkisi olarak yetiştirmek de olan bir bitki türüdür. Süs bitkileri besim amaçlı olarak yetiştirilmez. Süs olması acı ile yetiştirilmekte olan bu bitkiler, salon çiçeği adı ile de biliniyor. Bütün süs bitkilerinde çiçek bulunmuyor olsa da bu bitkiler, çiçek adı ile de anılmaktadır.
Yaşam alanlarında süs bitkisi yetiştirmek uzmanlar tarafından da insanlar için olumlu olarak karşılanmaktadır. Süs bitkileri yaşam alanlarını daha ferah ve sağlıklı bir görünüme kavuşma noktasında desteklemektedir. Bununla birlikte doğadan bir parçanın evinizin içerisinde olması daha huzurlu ortamlar oluşturmanız için yardımcı bir faktör olarak da değerlendirilebilmektedir.
Doğada bulunmakta olan ya da tarla ve sera gibi yerlerde yetiştirilebilen bazı bitkiler, birbirinden farklı yerlerde değişik amaçlar için süs bitkisi olarak kullanılabilmektedir. Süs bitkileri; sahip oldukları özelliklere, yapılarına ve daha pek çok özelliğe göre sınıflandırılmıştır. Süs bitkilerinin daha iyi anlaşılması için ise bitki türlerinin sınıflandırmasını şu şekilde ifade edebiliriz:
Süs bitkileri genellikle cam veya plastik örtülü seralarda, büyük tarlalarda ya da küçük arazilerde yetiştirilebilmektedir. Süs bitkilerinin yetiştirileceği yere göre ise süs bitkisi yetiştirme alanında değişiklikler yapılmalıdır. İç mekan süs bitkisi yetiştirmek istediğiniz zaman ısıtma sistemi iyi olan cam ya da plastik seralar kullanılarak süs bitkisi yetiştirmek mümkündür.
Kesme çiçek yetiştirmek isteyen kişi bitki türünü yetiştireceği tarlanın özelliklerinin iyi olması ve bu tarlalar üzerinde kurulmuş olan seraların bulunması gerekir. Süs bitkisi yetiştiriciliği, Toprak bakımı düzgün bir şekilde tamamlanmadığı zaman yapılamayacak bir iştir. Bu nedenle süs bitkisi çeşitlerine göre özel olarak toprak bakımı yapılması, süs bitkisi yetiştirilebilmesi için oldukça önemlidir.
Bitki yetiştiriciliğinin yapılması sırasında en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise süs bitkisinin toprak hazırlığıdır. Süs bitkileri, genellikle tınlı ve süzek toprakları sever. Ayrıca süs bitkilerinin daha hızlı bir şekilde gelişebilmeleri için birtakım maddeler de bulunur. Bu maddeler kullanıldığı zaman süs bitkileri çok daha hızlı bir şekilde gelişerek güzel bir bitkiye dönüşürler.
Süs bitkilerinin toprakları nötr ya da bir miktar asidik olmalıdır. Süs bitkisi toprağının Ph’ının 6 ya da 7 olması oldukça uygundur. Toprağın ph’ı 7 üzerinde olduğu zaman demir gibi bazı maddelerin alınması zorlaşacağı için bitkinin yaprakları sararır ve zarar görür. Bunun dışında ise bütün bitkilerde sulama ve gübreleme işlemi oldukça önemlidir. Belirli aralıklar ile toprağın sulanması ve gübrelenmesi süs bitkisinin daha güzel görünmesini ve daha hızlı gelişmesini sağlayacaktır.
Süs bitkisi almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken ilk şey, istediği süs bitkisine göre ortamın bulunup bulunmadığıdır. Süs bitki bakımı, bitkiler için oldukça önemlidir. Süs bitkisi alındığı zaman bitkiye uygun olan ortam koşulları sağlanmalıdır. Aksi taktirde bitki yavaş yavaş ölmeye başlar. Ayrıca bitki ölürken eski güzel görünümünü de kaybeder. Süs bitkilerinin zarar görmemesi için dikkat edilmesi gereken bakım işlemleri ise şunlardır:
Süs bitkilerinin gübrelenmesi bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve yaşayabilmeleri için zaruri ihtiyaçlardan biridir. Söz konusu evde yetiştirilen bitkiler olduğunda onlar için tek toprak saksılarının içerisinde bulunan ufak bir alandır. Bu nedenle de toprakların bol besin içeren gübreler ile desteklenmesi gerekir.
Süs bitkileri doğru gübreleme ile daha sağlıklı ve uzun ömürlü olabilmektedir. Tüm bitkilerin yetiştirilmesindeki ana amaçla benzer olarak süs bitkileri de bol ve güzel görünüm amacı ile yetiştirilir. İç mekan süs bitkilerinin gübrelenmesi ise dış mekan bitkilerine oranla biraz daha farklıdır. Öncelikli olarak iç mekan bitkilerinin besine en çok ihtiyaç duydukları dönemlerde gübreleme yapmaya özen göstermelisiniz.
Süs bitkileri diğer birçok bitki gibi yaz ve ilkbahar aylarında hızlı bir gelişim dönemi sergilerken kış mevsiminde gelişim bakımından duraklamaya başlarlar. Bu nedenle çiçeğiniz için gübreleme işlemi yapmak için kış aylarını tercih etmek doğru olmayacaktır. Besine en çok ihtiyaç duydukları dönemler hızlı gelişim gösterdikleri ilkbahar ve yaz aylarıdır.
Gübreleme yapmadan önce gübrenin içeriğinde barındırdığı besin değerleri ile çiçeğinizin ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin örtüştüğünden emin olmalısınız. Genç bitkiler için yapılan gübreleme işlemlerinde azot bakımından zengin gübreler tercih edilir.
Çiçek açma döneminde olan bitkiler için ise gübrenin içerisinde fosfor ve potasyum olması gerekir. Bu çiçeğinizin hangi gelişim evresinde olduğu ile de ilişkilidir. Herhangi bir gübre ile uzun süre aynı bitkiyi gübrelemek faydadan çok zarara neden olabilir.
Çiçekli bitkiler için tercih edilen gübrelerde azot miktarı çok fazla olmamalıdır. Aksi halde çiçeğin gelişimi yapraklar yönünden hızlanırken çiçek oluşumu yavaşlar. Bu da çiçeğiniz için olumsuz bir durumdur. Çiçeğinizin ihtiyacı olan gübredeki besin oranları çiçeğin gelişim dönemine göre değişiklik gösterdiğinden çiçek bakımı konusunda gübre tercihinde profesyonel yardım alabilirsiniz.
Ufuk Tarım bünyesinde hizmete sunulan her bir gübre ürünü çiçekler için maksimum verimi hedefleyerek hazırlanır. Her bir bitki türünün ihtiyaç duyduğu gübre besin değeri oranı değişiklik gösterdiği için gübre tercih ederken bitkinizin durumunu izah etmeli ve uzman desteği almalısınız. Deneyimli kadromuz ile ihtiyaç duyduğunuz her an çiçeğiniz için en uygun gübre tercihi konusunda müşteri temsilcilerimizden destek alabilirsiniz.
İç mekan süs bitkileri gübrelenirken önce saksıda bulunan toprağın asidite durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Doğru pH derecesinde hazırlanan bir toprak ile bitkinizin kısa sürede ne kadar canlandığını kendi gözleriniz ile görebilirsiniz.