Sorgum bitkisi genel olarak yem bitkisi olarak da bilinen, sulama ortamının olduğu tarlalarda her zaman daha fazla yetişebilme imkânı olan bitkilerden biridir. Aynı zamanda tek yıllık yem bitkisi olarak da bilinir. Dane, silo ya da yeşil yem gibi yem türlerinde kullanılıyor. İlk veya ikinci ürün olarak tercih edilen sorgum yetiştiriciliği, uygun şekilde yapılması halinde her yıl en az 5-6 kere biçilebilir şekilde yetişmektedir. Aynı zamanda her dekar için 8 ile 10 ton da yeşil ot verimi olduğu da söylenebilir. Bununla beraber kaba yem bitkilerimizdendir.
Mısır bitkisi gibi toprak isteği olan sorgum ve sudan otu yetiştiriciliği ile ilgili olarak, seçici olmayan bir yanı bulunur. Tınlı ve kumlu topraklarda yetişen, tohum yatağı olması için iyi bir şekilde toprağın ekim esnasında işlenmesi verim alınması için önemli detaylardan biridir. Eğer tarım alanında ikinci ürün olarak ekilirse, tarlanın bol şekilde sulanması, toprak hazırlığı sonrasında ekim yapılması önerilmektedir. Sorgum sudanotu toprak türü olarak tuzlu ve alkali toprak türlerinde yetiştiriciliği daha dayanıklı olarak bilinir.
Kök yapısı oldukça güçlü olan sorgum sudan otu yetiştiriciliğinde bu otun beslenmeyi direkt olarak kökten, topraktan aldığı bilinir. Bununla beraber bu bitki biçilen şekilde büyümekte olduğundan, yeni sürgün oluşması için azot miktarı bol şekilde olması gerekir. Bu nedenle sulama yapılan tarlalarda ekim esnasında 6-7 kg kadar azot, 8-10 kg kadar da fosfor ile 10 kg potasyum, her dekar için yeterli gelmektedir.
Bitki boyu yaklaşık 40 – 50 cm uzunluğuna geldiğinde de azot gübreleme tekrar yapılması gerekir. Bu kısımda her dekar için 5-7 kg kadar azot gübreleme, her biçim sonrasında da 6 – 8 kg her dekar için azot gübreleme olması halinde verimlilik arttırılmış olacaktır.
Sorgum sudan otunun ekimi için tohumları küçük olduğundan ekim derinliği burada önemlidir. Çok derine ekim yapılmadan, 3 – 4 cm ekim derinliği olması yeterlidir. Ekim zamanı ana ürün ya da ikinci ürün olarak mısır ekiminden birkaç hafta sonrasında yapılması verimi arttırır. Eğer serpme ekim yaparsanız her dekar için 5 kg, mibzer ile ekim yapılırsa da her dekar başına 2 – 4 kg tohum atılması yeterli oluyor. Çimlenme gücü oldukça kuvvetli olan tohumlar ekilmesi önerilir.
Sorgum tohumlarının toprak sıcaklığı için 10 – 12 C olması yetiyor. Eğer toprak sıcaklığının bu değerlerin altında ya da çok üstünde olursa, tohumların çimlenme oranları da buna bağlı azalmaktadır. Nisan ve Eylül aylarında ekim için en iyi gelişme olduğu gözlendiği için tavsiye edilir. Serpme ve mibzer arasında seçim yapılması istenirse, mibzer tavsiye edilir. Sulama olmayan tarlalarda sıra aralığı 45 – 65 cm olmalıdır. 4 ile 7 cm cm sıra üzeri mesafe
aralığında bulunması, her çimlenmenin rahat olması için yetecektir. Eğer sulama imkânı varsa tarlada, bu sıra aralığı 20 cm’e kadar düşebilir.
Mibzer ile yapılan ekimlerde hem gübreleme hem yabancı ot kontrolü hem de sulama işlemleri basit ve pratik şekilde yapılır. Bu nedenle mibzer ile ekim, serpme yöntemine göre çok daha verim alacağınız yöntem olacaktır.
Bir bitkiden yüksek verimlilik alınacaksa, bu konuda sulama en önemli adımlardan biri olacağını unutmayın. Sulama için doğru zamanda yönlendirme önemlidir. Ürün biçilip sulama hemen yapılırsa, en doğru anda verim elde edilişte artmaktadır. Bitkilerin boyu 100-120 cm olduğu vakit biçim zamanı geldi ve biçim yapılmalıdır. Biçim yapmak için 10 – 15 cm yükseklikten biçim yaparsanız, ürüne de zarar vermemiş olursunuz.
Uygun biçim zamanı genelde ürün ekimi yapıldıktan 2 ay kadar yakın bir süre içinde gerçekleştirilir. Bu süre bazı bölgelerde 50 – 55 güne kadar düşer. Çiçeklenme bu süre zarfında olduğunda, hasat başlanabilir ve biçim başlar demektir. Eğer biçim zamanı daha erken yapılırsa, besin miktarının da düştüğü görülür. Kın içinde çıkan salkımlar görüldüğünde biçim dönemini yapabilirsiniz demektir.
Sorgum sudan ot melezi olarak bilinen melez çeşitler özellikler bakımından ayrılır. Sudanotuna benzeyen ama yüksek boylu olmasıyla ve daha fazla yaprağı olmasıyla bilinen bir tür melezi bulunur. Bu melez çeşitler daha hızlı büyüme göstererek 40 - 50 gün gibi daha kısa sürede büyür ve biçime hazır olur.