Ekilen bitkilerin doğru bir biçimde beslenmesi adına gerekli olan mineralleri alacakları yerlerden biri olan gübreler, toprağa karıştırılarak kolay beslenmeye yardımcı olan maddelerdir. Günümüzde kimyasal ve fiziksel yapısını düzenlemek adına toprak ile karıştırılan gübre, bitki yetiştirme alanında uzman kişilerin her dönem ekilen bitkiler sonrasında destekleyici bir şekilde ihtiyaç duyduğu besindir.
Bitkilerinizin sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişme kat etmesi için, günümüzde organik ve kimyasal olarak ikiye ayrılan gübre kullanımı mevcuttur. Genelde gübreler, hayvan atıklarından, fosillerden ya da doğal yollarla oluşmakta olup ayrıca kimyasal süreçleri de bulunur. Bazı araştırmalar gösteriyor ki, her bitkiye sıradan bir gübre yeterli olmadığı ve hatta çoğu zaman gübre bitkinin kendisini gelişip büyütmek yerine tam tersi çürütmesine neden olduğu durum bulunur. Gübre çeşitleri arasında kimyasal gübre kullanımının da önemli bir yeri olduğu gibi, bu gübrenin kullanımına da dikkat edilmesi gerekir.
Günümüzde topraklara serpilen ve toprakla harmanlanarak kullanımı sağlanan gübreler kadar saksı gübreleri de önem kazanmaktadır. Saksı gübresi de yine organik gübrelerden oluşan hem toprak hem de bitkiye direnç kazandıran, verim arttıran gübre çeşitleridir. Bölgesel şartlar, ekilecek alanların darlığı, araziler ya da saksıya bağlı şekilde toprakların gübre kabulü de buna göre arz – talep dengesi içerisindedir. Gübreleme yapmadan önce toprak numunesi alınabilir ya da saksılara özel olarak gübre dikilecekse de özellikle saksı gübresi tercih etmeye çalışabilirsiniz.
Saksı gübreleri kullanırken genelde iç mekan süs bitkisi olarak tercihi önemlidir. Nicelik ve nitelik yönünde ürün elde etmek önemli olacağı gibi, çiçek ve bitkilerin bu amaçla daha bir göze hitap etmesi, dikkat çekmesi gibi bir gübreleme biçimi önemli olmaktadır. Bitkini gelişimi dönemine bağlı şekilde besin maddelerini dengenin uygu olacağı şekilde ayarlanabilir olması konusunda gübreleme her zaman önemlidir. Bu amaçla organik gübre kullanılarak bitki ihtiyaç duyduğu besin değerlerini almış olacak ve en iyi şekilde de beslenmiş olacaktır.
Saksı bitkilerinin ve çiçeklerinin genel olarak gübreleme süreci ilkbahar ile birlikte başlar. Genç bitkilerde azot fosfor zengin olan bir uygulama yaparak, daha güçlü şekilde, yapraklarının daha da hızlandırılmış şekilde çıkmasını sağlamış olabilirsiniz. Tomurcuklanma döneminde de fosfor önemli olup, fosfor ve potasyum kullanarak çiçeğin daha çok çiçek kalitesi artacak şekilde yoğun kullanımını da sağlamış olabilirsiniz.
Yeşil yapraklı, hobi amaçlı beslenen çeşitli bitkilerden tutun da süslü çiçeklere kadar ev tipi pek çok saksı çiçekleri beslenebilmektedir. Günümüzde de bu bitki türleri arasında çiçeklenmeden yeşil yaprak vererek büyüyen ve gelişen bitkilerinizin sağlıklı büyüme elde edilmesi için doğru bir gübreleme önemlidir. Burada azotlu gübreleme yapabilir ve tüm içerikleriyle beraber gübreleri bitkilerin gelişimi için gözünüzün önünde de büyüterek fark edebilirsiniz. Bu konuda azotlu içeriklere sahip gübre olarak potasyumla destekleyerek doğru bir gübreleme yaptığınızda, yeşil yoğunluğa sahip bitkilerde uygun bir gübreleme gerçekleştirir ve yaprakların daha da canlı şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.
Süs çiçekleri konusunda saksıda duruyorsa eğer bunlara doğru bir uygulama ile gübreleme önemlidir. İki besin maddesi olarak azot ve fosfora çok ihtiyaç duyan bu çiçek bitkilerine uygun şekilde gübreleme yapmanız önemlidir. Saksı gübreleri konusunda faydalanacağınız doğru gübrelerle beraber çok daha yeşil ve göze gelen bitkilere sahip olabilirsiniz.
Eğer iki tipte de (hem yeşil hem de çiçekli) sahip olduğunuz çiçekleriniz varsa, azot fosfor potasyum dengesini iyi korumak önemlidir. Doğru bir dengeleme ile beraber gelişim kazanacak olan çiçekleriniz, hedefe en yakın şekilde sizlere mutlu güzel haberleri de çiçeklerin hızlıca büyümesi ve yeşermesiyle beraber verecektir.
Unutulmaması gereken bir konu var ki, gübreler verilirken eğer çok tuzlama olduğunu düşünüyorsanız burada alternatif çözümler üretmenizdir. Bu konuda bol suyla yıkayacağınız toprağınızın yıkama yapmanızla beraber tuzdan arındırabilirsiniz ve elde edilen temiz toprakta çok daha rahat şekilde bitkinin beslenme sürecini sağlamış olabilirsiniz.
Saksı bitkilerin türlerine göre çim gübrelerinden tutun da iğne yapraklı bitkilere kadar bitki türlerine uygun şekilde birçok katı veya sıvı formda gübre çeşitleri bulunur. Gübreler, saksı gübre ve tarla gübreleri diye ikiye ayrılırken alacağınız gübre çeşitlerine göre de fiyatlandırmalar değişkenlik göstermektedir.
Birbirinden farklı türlerde bulunan saksı gübre çeşitlerinin arasında sıvı veya katı formlarda alacağınız gübrelere göre, saksıdaki bitkilerinizin de çiçekli mi yeşil yapraklı mı olup olmadığına dair bilgi edinebilirsiniz. Bu anlamda saksı gübre fiyatları da değişkenlik gösterecek olup, yetiştirmek istediğiniz bitkinin türüne göre alınacak tüm saksı gübrelerinde de en uygun şekilde gübreleme yapmak geçerlidir.
Bu sayede bitkilerinizin normalden daha hızlı gelişim kazanmasını, bitkinin gelişim ve büyüme çağındayken çok daha nitelikli şekilde büyümesini kolaylaştırmış olursunuz. Saksı gübre fiyatları çok değişken olması nedeniyle değerlendirdiğiniz sıvı veya katı forma göre, hangi bitkinin türüne uygun gübre alacaksanız içerdiği fosfor, potasyum veya azot miktarına uygun şekilde fiyatlarda da değişkenlik göstermektedir.