Roka, Avrupa’nın daha sıcak bölgelerinden, yani İtalya'dan ve Akdeniz boyunca Türkiye üzerinden Batı Asya'ya kadar uzanır. Hardal ailesinin bir üyesi, lahana ve brokoli gibi diğer yaygın bahçe bitkilerinin bir akrabasıdır. Ortalama 40 cm boyunda ve çiçekleri sapın uç kısmında yer almaktadır.
Roka, hızlı bir şekilde büyüdüğü ve yeşilliklerin çoğundan daha cesur bir tada sahip olduğu için genellikle mesulün tohum karışımlarında bulunur. İlkbahar veya sonbahar başında ekimi yapılır ve 6 ila 8 hafta sonra genç yaprakları hasat edebilirsiniz. Tohumlar toprakta ve havada yeterli sıcaklık ve rutubet varsa hızla filizlenir ve fideler hafif dona karşı dayanıklıdır. Roka, toprak kalitesi söz konusu olduğunda çok seçici değildir ve konteyner bahçeleri için mükemmel bir seçimdir.
Roka, yaprakları çiğ yenen, pişirilen, kızartılan ve çeşitli yemek tariflerinde bütün yıl boyunca kullanabileceğiniz yıllık bir bitkidir. Yaprakları baharatlı acı bir tada sahiptir. Soğuk iklim koşullarına göre yetişen roka bitkisinin yaprakları daha az acı olma eğilimindedir ve bu nedenle salatalarda lezzetle tüketilir. Tohumları da bazen hardal tohumu yerine kullanılır. Uzak doğuda yağ bitkisi olarak kullanılmaktadır.
Roka, 16-22 ° C civarındaki sıcaklıklarla ılıman bir iklimde en iyi yetişen sebzedir. Daha yüksek sıcaklıklarda bitkinin hoş kokulu madde oranı artar ve kalitesi bozulur, erken çiçeklenmeye sebep olur. Bunu önlemek için ağaç altlarında gölgede yetiştirilmelidir. Düşük sıcaklıklarda 0 ° C'ye kadar dayanabilmesine rağmen, şiddetli kışların olduğu bölgelerde genç bitkilerin, tarımsal seralarda yetiştirme gibi korumaya ihtiyacı olabilir.
Sonbahar ve kış aylarında tüm gün doğrudan güneş ışığı altında yetiştirilebilir, ancak yazın günün en sıcak saatlerinde kısmi gölge sağlamak daha iyi olabilir. Yüksek sıcaklıklarda yetiştirildiğinde, yaprakların hoş kokulu madde miktarı artar ve kalitesinin düşmesine neden olur. Toprak iyi drene, verimli, organik madde bakımından zengin, pır 6 ile 7 arasında olmalıdır.
Roka verimli toprağı sever, ancak hemen gübre uygulamak için acele etmemelisiniz. Sonbaharda toprağın gübrelenmesi tavsiye edilir, aynısı mineral gübrelerin toprağa uygulanması için de geçerlidir. Roka bitkisinde doğru gübre kullanımı için ekibimizden destek alabilirsiniz. Tohumları yüzeysel olarak veya toprakta en fazla 0,5 cm derinliğe tohum ekimi yapılarak roka 4 ila 8 gün içinde filizlenir. Tohumlar, işlenebilecek kadar büyük olur olmaz fideler ekilebilir. Bitkiler yaklaşık 10 cm yüksekliğe ulaştığında, hasat edilen roka satışa ürün miktarına göre 50-100 gr. Demetler halinde satışa sunulur.
Tavsiye edilen aralık, ekili çeşide, yetiştirme koşullarına ve bitkilerin hasat edileceği gelişme aşamasına göre değişir; bu, ekim hatları arasında 15 ila 60 cm ve bitkiler arasında 10 ila 30 cm olabilir. Kaynaklar ve besinler için zararlı otları ortadan kaldırın.
Roka, 20 ila 65 gün arasında, bitkinin tamamı çekilerek veya yalnızca iyi gelişmiş yapraklar toplanarak hasat edilebilir, böylece hasat haftalarca uzayabilir. Her halükarda, bitki çiçek açmaya başlamadan önce hasat yapılmalıdır, çünkü bu aşamada yapraklar genellikle daha acılaşır. Rokanın; sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarında tohum ekimi ve kalitesi hasat verimliliği için önemlidir.
Roka, göz sağlığını iyileştirmeye, kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye ve kardiyovasküler hastalıkların gelişimini önlemeye yardımcı olan, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip, A ve C vitaminleri ve lutein ve zeaksantin gibi fenolik bileşikler bakımından zengin koyu yeşil bir sebzedir. Ayrıca roka, kan basıncının düzenlenmesi için gerekli olan potasyum ve kalsiyum gibi mineraller ile kemik sağlığı için gerekli olan fosfor, magnezyum ve K vitamini içerir.
Bu sebze, diyet yapanların öğünlerini vitamin ve minerallerle zenginleştirmek için iyi bir seçenektir. Lif bakımından zengin ve az kaloriye sahip olmasının yanı sıra, kilo verme diyetlerinde, çiğ veya kavrulmuş olarak salata veya çorbalarda da tüketilebilir. Roka, süpermarketlerde veya marketlerde bulunabilir ve faydalarını elde etmek için sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olmalıdır.
Kilo vermenize yardımcı olur; Roka düşük kalorilidir, her 100 gram çiğ veya pişmiş yaprakta yaklaşık 29 kalori vardır ve bu da kilo verme diyetlerine yardımcı olabilir. Ayrıca tokluk hissini artıran, açlığı azaltmaya ve kilo vermeye yardımcı olan lifleri vardır. Ayrıca roka tohumlarından salata sosu yapılabilir.
Kan şekeri seviyelerini düzenler; Bazı araştırmalar, roka yapraklarına ek olarak, roka tohumundan ekstrakte edilen ekstrakt ve yağın, güçlü antioksidan etkiye sahip bileşiminde alfa-lipoik asit içererek insülin duyarlılığını artırabildiğini ve kan şekeri seviyelerini düşürebildiğini göstermektedir. Bu nedenle roka, diyabetin önlenmesi ve tedavisinde önemli bir müttefik olabilir. Ayrıca roka, karbonhidratların bağırsak tarafından emilimini düzenleyen lifler bakımından zengindir, bu da kan şekerini düşürmeye ve insülin direncini artırır.
Yüksek tansiyonu kontrol eder; Roka, kan damarlarının gevşemesini artırmaya yardımcı olan, kanın daha kolay dolaşımını sağlayan, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan maddeler olan çok miktarda nitrat ve potasyum içerir, bu da basıncı yüksek olan kişiler için çok yararlı olabilir. Ek olarak, roka içinde bulunan magnezyum ve kalsiyum, kan basıncını arttırmaktan sorumlu bir nörotransmiter olan norepinefrin salınımını inhibe ederek hareket eder ve böylece kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Kardiyovasküler hastalığa karşı korur; Rokada bulunan C vitamini, lutein ve zeaksantin, kan damarı hücrelerinde oksidatif stresin neden olduğu hasarı azaltmaya yardımcı olan antioksidan etkiye sahiptir. Ayrıca rokada bulunan K vitamini, arterlerin kireçlenmesini önler ve lifler, yağların gıdalardan emilimini azalttığı için, kalp damarlarına karşı koruma sağladığı için arterlerde yağlı plak oluşumundan sorumlu olan kötü kolesterol ve trigliseritleri azaltmaya yardımcı olur.
Göz sağlığını iyileştirir; Roka, göz hücrelerine zarar verebilecek serbest radikallerle savaşarak çalışan ve bu nedenle görme ve göz sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar açısından zengindir. Ek olarak, roka, sağlıklı göz hücresi zarlarının korunmasına yardımcı olmak ve kuru gözler, gece körlüğü veya yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi görme problemlerini önlemek için önemli olan büyük miktarlarda karoten ve A vitamini içerir.
Kemikleri sağlıklı tutar; Roka, örneğin osteoporoz, osteopeni veya raşitizm gibi hastalıkları önlemeye ve kırık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek, kemik gücünü ve yoğunluğunu artıran, kemiklerin sağlıklı kalmasını sağlayan temel mineraller olan kalsiyum, fosfor ve magnezyum açısından zengindir. Ek olarak, rokada bulunan K vitamini kemik metabolizmasını azaltır ve kalsiyumun diyetten emilimini artırır, bu da kemiklerin güçlü ve sağlıklı kalmasına katkıda bulunur.
Yaşlanmayı yavaşlatır; Roka, güçlü antioksidanlar olan karoten ve A ve C vitaminleri bakımından zengindir ve cildin yaşlanmasına neden olan serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca roka içerisindeki C vitamini cildin kollajen üretimini uyarmaya yardımcı olur, sarkmaları ve kırışıklıkların ve ifade çizgilerinin görünümünü azaltır ve A vitamini cildi güneşin ultraviyole ışınlarının neden olduğu zararlardan korur.
Kas performansını iyileştirir; Roka, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan ve kaslara oksijen akışını kolaylaştıran nitratın yanı sıra mükemmel bir vitamin, lif ve antioksidan kaynağıdır, bu da sporcuların yüksek dirençli egzersizlerinin performansını artırmaya yardımcı olur. Ayrıca roka içerisindeki K vitamini kemik yaralanmalarını önlemeye yardımcı olur ve sporculara tavsiye edilir.
Vücudu detoksifiye eder; Rokada bulunan klorofil ve C vitamini, vücudun toksinleri yok etmesine ve ağır metalleri, kimyasalları ve böcek ilaçlarını nötralize etmesine yardımcı olur, vücudu detoksifiye eder ve kansere, erken yaşlanmaya ve kardiyovasküler hastalıklara neden olabilecek DNA hasarını önler.
Kanserle savaşmaya yardımcı olur; Laboratuvarda kanser hücrelerini kullanan bazı in vitro çalışmalar, rokanın meme, prostat, akciğer ve pankreas kanseriyle mücadelede yararlı olabileceğini, çünkü sülfür içeren maddeler olan sülforan ve erusin gibi glukozinolatlar açısından zengin olduğu, esansiyel enzimleri inhibe ettiğini göstermektedir
Fetal malformasyonları önlemeye yardımcı olur; Roka, DNA ve diğer genetik materyallerin üretimi için gerekli olan
B-kompleks vitamini türü olan folat bakımından zengindir ve folat eksikliği fetüste bu tür malformasyonlara neden olabileceğinden, özellikle hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kadınlar için önemlidir.
Roka bitkileri, sümüklü böceklerin yanı sıra lahana döngüleyicileri, pire böcekleri, yaprak bitleri ve elmas sırtlı güveler tarafından tercih edilir. Böcek yumurtalarına dikkat edin ve bulduklarınızı elle çıkarın. Yaprak bitlerine su püskürtülebilir.
Ufuk Tarım; Üreticinin her zaman yetiştirdiği mahsulün ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve girişimcinin en iyi sebzeleri nerede ve kimden bulacağını bilmesi için kaliteli ve yaşam boyu öğrenme kültürü oluşturmaktır. Doğru tarım; pazar başarısı, sağlıklı gıda ve dengeli bir ortam sağlar. Şirketimiz her zaman en yüksek kalitede ürün verimi alabilmeniz için hizmetini en iyi piyasa fiyatları ile birlikte sunmaya çalışmaktadır.