Pırasa, sarımsak ve soğan aynı aileye aittir ve bahçede yetiştirilebilir. Soğuğa dayanıklı bir bitkidir: taze yeşillikler, soğuk havanın başlangıcından önce lezzet ve kalite özelliklerini korur. Pırasa, bir balmumu tabakasıyla kaplı büyük, kalın bir sap oluşturur. Tüyler dipte sıkı ve zengin yeşil renktedir. Beyaz soğan küçük ama etlidir. Olgunlaşan bitkinin ağırlığı 300 g'a ulaşır. Karantina soğanı mükemmel tat özelliklerine sahiptir.
Bu sebzenin çok miktarda vitamin ve eser elementler, minimum kalori içeriği onu popüler bir diyet gıda maddesi haline getirmiştir. Mutfakta çiğ olarak yenebilir, pişirilebilir, kavrulmuş veya sotelenebilir ve soslar, salatalar ve et sularına lezzet katmak için kullanılır.
Yeşil soğana benzer yapıya sahip olan pırasa besleyici bir süper bir sebzedir. Soğanda olduğu gibi yaprağı iki bloğa bölünmüştür, beyaz kısım yaprağın tabanına gömülü kısımdır, halka şeklinde diğer yapraklarla örtüşür. Üzerindeki yeşil kısım gövde üzerinde yaprağın zeminden yukarıda kalan kısmıdır ve içi boştur ve enine kesit neredeyse daireseldir. Bu, kenarları kaynaşmış kıvrılmış bir yapraktır.
Pırasa, 13 ° C ile 24 ° C arasındaki sıcaklıklarla ılıman iklime en iyi uyum sağlayan bir bitkidir, bu nedenle Güney ve Güneydoğu bölgelerinde ve Şubat ve Temmuz ayları arasında ekime uygundur. Toprak nemli tutulduğu sürece sıcak havalarda yetiştirilebilir. Yine de, bitkinin gelişmesi için genellikle nispeten düşük sıcaklıkların olduğu bir dönem gereklidir.
Pırasa fideleri (pırasa tohumları)arasında Yaklaşık 10 ila 15 cm aralıklarla ve yaklaşık 20 cm derinliğinde toprağa ekilir. Toprak isteğinde çok seçici değildir ancak dikim yapılacak toprağın uygun şekilde nemli, gevşek ve besin açısından zengin olduğundan emin olmak gerekir. Pırasaları sıra halinde ve tohumların ekiminden sonra bir toprak tabakası ile örtülüp iyice bastırılmalıdır. Genellikle pırasa tohumu ilkbaharda ekime uygundur. Pırasa yetiştiricileri fide ile üretimi tercih etmektedirler.
Tüm bitkilerin hayatta kalmak için suya ihtiyacı vardır, ancak doğru ölçüde nasıl sulama yapılacağını bilmek önemlidir. Fıskiye veya sulama tenekeleri kullanın, böylece su toprağa nazikçe düşecek ve her zaman nemli kalacaktır, ancak asla ıslatılmayacaktır. Toprağı ıslatmak bir "kalınlaşmaya" neden olarak sertleşmiş bir blok halinde katılaşmasına ve köklerin gelişmesini engellemesine neden olabilir.
Kaliteli pırasanın çok taze, yeşil yaprakları ve soğanı kısmı beyazdır. En az 15 ila 20 cm uzunluğunda olması için genç bitkiler sığ bir karık (10 ila 15 cm) içine ekilir. Genellikle, beyaz kısmı ne kadar uzunsa, ürünün kalitesi o kadar yüksek olur. Öte yandan bitkinin ucunun solması ve sararması kaliteyi düşürecektir.
Pırasa, yılın her mevsiminde veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için üretilen bir bitkidir. Bazı ülkelerde, tipik olarak salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekte soğuk ve çiğ olarak yenir. Çin dâhil olmak üzere bazı yerlerde, pırasa pişirilerek yenir ve pırasanın sapı en az yaprakları kadar önemlidir. Pırasa çeşitlerine göre, kalınlıklarına, soğanın beyazlaşmasına, yaprakların uzunluğuna ve yetiştirildikleri mevsime göre sınıflandırılır. Yazlık çeşitler soğuğa dayanıklı değildir.
Pırasa, ne zaman olgunlaştığına bağlı olarak aşağıdaki dört türden birine aittir:
1) Yaz pırasası
2) sonbahar pırasası
3) sonbahar pırasası
4) kış pırasası
Pırasa, humus yönünden zengin toprakları sever. Özellikle nitrojene ihtiyaç duyar, ancak dikkatli olunması gerekir çünkü aşırı azot gübrelemesi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Pırasa, ayrışmış organik madde bakımından zengin toprakta gelişen gurme bir sebzedir. Taze gübreyi desteklemez. Birçok yapraklı yeşillik gibi, yüksek nitrojen gereksinimi vardır. Bununla birlikte, azotlu gübreleme fazla uygulanmamalıdır: mantar hastalığı olan pas oluşumunu teşvik edebilir.
Azot eksikliği varsa yapraklar soluklaşır. Büyümeden önceki sonbaharda, toprak iyi çürümüş kompostla zenginleştirilir. Dikim sırasında organik bir azotlu gübre kullanılmalı. Toprağı işlerken bir kürek çatalı kullanarak kompostu (m2 başına 5 kg) gömün. Gübre yerine iyi ayrıştırılmış kompost tercih edilecektir. Ezilmiş boynuz, yüksek nitrojen içerikli, çok uzun etki süreli, pırasanın ihtiyaçlarına çok uygun organik bir gübredir.
Pırasanın büyümesini hızlandırmak için döllenme yapabilirsiniz. Azot bakımından çok zengin gübreler vardır, pırasa bitkileri ekilirken başarılı olması için gübrelemenin doğru zamanda yapılması gerekir. Pırasanın ekimi ile ilgili olarak, önce pırasanızı çekip toprağı iyice sallamalısınız. Daha sonra kökleri bir santimetre kesip yaprakları kısaltılması gerekir. Genç bitkiler 30 cm dikim mesafesine göre 10 ila 12 cm derinlikte dikilir ve sonra bolca sulamak gerekecektir.
-Gri solucan, doğru bakım işlerini ertelendiğinde ortaya çıkabilir. Toprakta bulunan ve yeni ekilen genç bitkilerin kökleriyle beslenen bir kurtçuktur. Ekimdeki bitkileri böcek ilacı ile ıslatmak etkili olabilir.
- Soğan sineği kuru topraklarda özel bir sorundur ve ilkbaharın sonundan yaz sonuna kadar aktiftir. Genç bitkiler kurur ve kökleri beyaz kurtlar tarafından yenir.
- Soğan güvesi tırtıl halindeyken, yaprakların içine nüfuz eder.
- Soğan ve kök nematodu oldukça sık görülen iki zararlıdır. Yaz aylarında ince beyaz bir beneklenme ile ortaya çıkar ve gelişir.
- Küf genellikle nemli toprak koşullarında görülür. Sulamanın azaltılması ve enfekte yapraklar ortaya çıkar çıkmaz ayıklanması gereklidir.
Pırasa iki yılda bir bitki olmasına rağmen, çoğu çiftçi onu yıllık bir ürün olarak yetiştirir. Ergenlik günlerinin sayısı, çeşide bağlı olarak 50 ile 150 gün arasında değişmektedir. Erkenci çeşitler yaz sıcağından önce, geç çeşitler ise ilk sert dondan önce hasada hazırdır. Dona dayanıklı çeşitler de mevcuttur. Çoğu pırasa çeşidi, gövde çapı en az 2,5 cm'ye ulaştığında hasat edilmeye hazırdır.
Pırasanın bazı küçük çeşitleri 1,5 ila 2 cm çapa ulaşır ve hasat edilmeye hazırdır. İyi kalitede pırasaların 7,5 cm'den uzun, güçlü bir beyaz ekseni olmalıdır. İstediğiniz boyuta ulaştığınızda pırasa toplayabilirsiniz. Soğan ve arpacık soğanı gibi pırasalar olgunlaştıklarında ölmezler. Bitkiyi elle yavaşça bükün ve ardından yavaşça topraktan çıkarın. Toprak kuruysa etraflarını kazıp hasat edebilirsiniz.
Pırasanın ömrü sınırlıdır, ancak kışın bahçe mahsulünün bir kısmını harcayabilirsiniz. Kış yaklaştıkça bitkilerin etrafındaki toprağı kaldırın ve bunları kalın bir malç tabakasıyla örtün. Hasadı artırmak ve kışın taze pırasanın tadını çıkarmak için bu yöntemi kullanın.
Pırasalar 1 ila 3 ° C sıcaklıkta muhafaza edilirse, nem oranı yüksektir ve hasattan hemen sonra depolanmaları şartıyla iki ila dört ay depoda iyi muhafaza edilir. İşlemeyi kolaylaştırmak için, tahtalardan yapılmış delikli duvarlara sahip 40 cm yüksekliğinde palet kutuları kullanılması önerilir; bu palet kutuları sebzelerin daha iyi havalandırılmasına ve dolayısıyla depolama sırasında daha homojen bir soğumaya izin verir. Demetler halinde satışa sunulur.
Pırasa sindirim bozuklukları, yüksek tansiyon, göz hastalıkları, artrit ve gut hastalığına iyi gelir. Bu ürün için hemen hemen hiçbir kontrendikasyon olmamasına rağmen, mide veya duodenal rahatsızlıkları olan kişiler için çiğ pırasa yemek tavsiye edilmez. Pırasa düşük kalorili bir besindir (33 gram ürün başına 100 kalori), bu nedenle vücut şeklini korumak ve diyetine devam edenler için tavsiye edilir. Kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum ve kükürt bakımından zengindir.
Pırasa yüksek potasyum tuzu içeriğinden dolayı pırasa idrar söktürücü etkiye sahiptir ve aynı zamanda iskorbüt, obezite, romatizma ve gut hastalığına da faydalıdır. Pırasa, iştahı, karaciğer fonksiyonunu artırabilir ve iyileştirebilir ve sindirim sistemi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Ancak mide iltihaplı hastalıkları için çiğ pırasa tavsiye edilmez. Pırasa, çiğ, kızartma ve haşlama olarak yemek yapılabilir. Kurutulmuş pırasa da yiyecek olarak kullanılır.
A vitamini, C vitamini, K vitamini, B6 ve B9 vitamini içerir. Ayrıca demir, manganez, fosfor, kalsiyum, potasyum ve kükürt gibi mineraller bulunmaktadır. Yağ içermez ve protein ve karbonhidrat içeriği önemsizdir,% 2-3 ve% 7'dir. Ayrıca 100 g porsiyon başına 1,8 gram lif ( İnülin ve fruktan) içerir; kersetin, kaempferol, lutein ve zeaksantin gibi flavonoidler. Pırasanın faydaları arasında içerdiği flavonoidler sayesinde kan damarlarının güçlendiği ve nitrik oksit üretiminin daha fazla olduğu öne çıkmaktadır. Hipertansiyona ve fiziksel yorgunluğa karşı bir kalkandır.
Antioksidan "polifenol" içererek, hücrelerin erken yaşlanmasına ve kronik hastalıklara neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırır. Hem polifenoller hem de flavonoidler antiinflamatuardır ve bu nedenle obezite, diyabet ve romatoid artritin etkilerini hafifletir. Pırasa ayrıca kollajen ve hemoglobin oluşumuna katkıda bulunur; yanı sıra yara iyileşmesi. Kan pıhtılaşmasında rol oynar ve B6 vitamini sayesinde yiyecekleri glikoza ve glikozu enerjiye dönüştürebilir.
Diüretik bir sebzedir çünkü pratikte kalori içermez ve lif içeriği bizi aşırı yemekten "engelleyen" bir tokluk hissine karşı uyarır. Fetüsün konjenital malformasyonlarını önleyen doğal bir folik asit kaynağı olduğu için tüketimi hamile kadınlara tavsiye edilir. Aynı şekilde kanı arındırdığı için de karaciğerin işleyişine yardımcı olur ve mikrobisidal özelliğinden dolayı akciğerlere fayda sağlar, dolayısıyla soğuk algınlığı ve bronşite saldırır. Balgam söktürücü özelliği ve müsilajinöz maddeler nedeniyle farenjit, afoni ve larenjitin iyileşmesine yardımcı olur.
Diyet lifi "inulin" ve diyalil trisülfid nedeniyle farklı kanser türleriyle, örneğin prostat kanseri ve gastrointestinal sistemle savaşır. Pırasa, kandaki kötü kolesterol seviyelerini düşürür ve sonuç olarak kalp krizlerini önler. Aynı zamanda kansızlığa karşı savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca A vitamini içeriğinden dolayı görme çok daha nettir ve katarakt gibi hastalıkları veya makula dejenerasyonunun erken ortaya çıkmasını önler.
1998 yılından bu yana yüksek değerli mahsullerde kullanılan çok çeşitli özel gübreler geliştiren, üreten ve tedarik konularında çalışmalar yapan Ufuk Tarım birinci sınıf ürünleri, optimize edilmiş bitki beslemesi sağlar ve yüksek verimlilikleri, mahsul uygunluğu, düşük klorür içeriği ve saflıkları nedeniyle değerlidir. Portföyümüz gübreleme, yapraktan püskürtme, kontrollü salım gübreler ve toprak uygulaması için granül gübreleri içerir. Yenilikçi bitki besleme şemaları ve yüksek verimli uygulama yöntemleri ile Ufuk Tarım çözümleri dengeli ve doğru bitki beslemesi için çözümler üretir. Sonuç olarak maksimum verimlilik, optimum tesis gelişimi ve çevreye en aza indirgenmiş kayıplar sağlar.