Maydanozun çekiciliği, yemeklerin lezzetini artırma kabiliyetinden gelir ve tüketirken aynı zamanda A ve c vitaminleri de beraberinde alırsınız. Ayrıca idrar söktürücü potansiyeli olan ve sindirime yardımcı olan bir bitkidir. Bu bitkinin lehine olan bir diğer nokta da yetiştirmenin çok kolay olmasıdır.
Maydanoz, beslenmenin, sağlığın ve yeşilin çevreye dostça katkısı ile organik tarımda egemen hale geliyor. Organik madde (hümik asit), NPK, amino asitler ve iz elementler gibi sürekli ve dengeli besinler ile toprağı ve bitkileri beslemeye kendimizi adadık. Gübrelerimiz organik tarımla; tarla bitkileri, bahçecilik ve seracılık için şiddetle tavsiye edilen doğal kaynaklı maddelerdir. Maydanoz, dünyanın en popüler bitkilerinden biri olmakla beraber Akdeniz mutfağında önemli bir unsurdur.
Çoğu insanın zihninde yemeklerde "dekoratif" bir role sahip olmasına rağmen, sağlık açısından birçok faydası olduğu bilimektedir. Bunun nedeni, iki kategoride nadir bileşen içermesidir: Birincisi uçucu yağlar ve ikincisi flavonoidlerdir. Bahçe veya saksıdaki en taze ilaç olan maydanoz kaç kalori içermektedir? 100 gram maydanoz 37 kaloriye sahip bir sebzedir. Yaprakları salatada, tohum ve kökleri ilaç yapımında kullanılır. Satışı demetler halinde, demet maydanoz olarak raflarda yerini alır.
Maydanoz yaprakları ve kökleri C vitamini bakımından zengindir, ayrıca karoten, B, PP vitaminleri içerirler. Küçük bir maydanoz lifi, bir kişinin günlük değerler ölçüsünde vitamin ihtiyacını karşılayabilir. 100 gramında: 340 mg potasyum, 345 mg kalsiyum, 79 mg sodyum, 95 mg fosfor, yaklaşık 2 mg demir bulunmaktadır. Besin değeri yüksek olan bu bitki Youtube kanalında, maydanozun faydaları adı altında çocuklar için animasyon, yetişkinler için de uzmanlara geniş yer verilmiştir.
Hem yaprakları hem de tohumları ve kökleri, yemek pişirmede baharat olarak kullanılmasının yanı sıra, maydanoz ile doğal ilaç yapmak mümkündür.
Vücutta güçlü bir antioksidan olan glutatyonu aktive ederek kanser önler.
Uçucu yağlar, C vitamini ve flavonoidler, özellikle luteolin gibi antioksidanlar açısından zengin olduğu için grip ve erken yaşlanmayı önler.
C vitamini açısından zengin ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir.
Demir ve folik asit açısından zengin olduğu için anemi hastalığına çaredir.
Maydanoz ve maydanoz tohumları güçlü İdrar söktürücü ve aynı zamanda böbrek taşı düşürülmesinde yardımcı olur.
Antioksidanlar açısından zengin olduğu için ateroskleroz gibi kalp hastalıkları oluşumunu önler.
Kan pıhtılarının oluşumunu önleyerek trombozu ve felç geçirmeyi engeller.
Yüksek antioksidan içeriği nedeniyle cilt sağlığını ve sindirimi iyileştirir.
İltihabı azaltır, toksinleri temizler, mukusu giderir ve nefesi ferahlatır. Sağlıklı beslenmenin en kolay yolu maydanoz tüketimidir.
100 gram maydanoz 6,3 gram karbonhidrat, 3,3 gram lif, 2,97 gram protein, 56 miligram sodyum ve 87,71 gram su içerir.
Maydanoz, 0 miligram kolesterol ve 0.79 gram yağ içerir.
A vitamini (8424 mg), Vitamin B-9 (152 mg) veya Vitamin C (133 mg).
A, B12, C ve K vitaminleri, beta-karoten, folik asit içermektedir.
Maydanoz, C vitamini, antioksidan özellikleri nedeniyle önemlidir. Ayrıca portakaldan 3 kat daha fazla C vitamini içerir.
100 gr. Maydanoz kalori değeri 37’dir.
Tohum üretimi ve tohumlardan maydanoz yetiştirmek, diğer aromatik bitkilerden daha fazla sabır gerektirir, çünkü çimlenme süreleri yaklaşık dört ila beş hafta arasındadır. Bu nedenle, ister normal maydanoz üretimine (Petroselinum ortense) ister kıvırcık olan maydanoz (Petroselinum crispum) ile ilgilenmeye karar verin, kendinizi toprak ve tohum yatağı ile donatmanız önerilir. Maydanoz üretiminde toprak hazırlığı ve ekimi geniş olmayan uzun yataklarda düz tarlaya şeritler halinde maydanoz yetiştirilir. Ekimden sonra toprak bir tahta ile hafifçe sıkıştırılır.
Maydanoz, günde en az altı saat süren güneş ışığına iyi bir şekilde maruz kalmayı gerektirir; bu nedenle, sıcaklığın daha yüksek olduğu günlerde, özellikle yapraklarda bir sararma fark ederseniz, doğrudan güneş ışığından uzağa yerleştirmeye özen göstererek balkonunuzun en az gölgeli alanına yerleştirin. Hem maydanoz yaprakları hem de yaprak sapları mükemmel şekilde yenilebilir. Parmaklarınızla nazikçe soyularak alınmaları gerekir. Kapaklı küçük kaplarda doğranarak taze veya dondurulmuş olarak kullanılabilirler.
Güneş ışığından yoksun maydanoz uzun saplı olacaktır. Güneşli yerlerde yapraklar daha koyu olur, ancak ışık çok kuvvetli olursa yapraklar sertleşir, bu nedenle yetiştirme ortamı iyi seçilmelidir. Hasat, dikimden sonraki 60 ila 70 gün arasında yapılabilir. Bu, bitki 12 ila 16 cm boyunda olduğunda meydana gelecektir. İki yılda bir bitki olduğu için yılda iki kez hasat yapabileceksiniz. Maydanoz bienaldir, yani ilk yıl yaprak çıkaracak, ikinci yılında çiçek açacak, tohum ekecek ve ölecektir.
Maydanoz yetiştirmek çok basittir. Bu bitki aslında her yerde ve sorunsuz bir şekilde büyüyebilir, dikkat edilmesi gereken tek şey diğer aromatik bitkilerin alanını işgal etmemesidir. Maydanozun ilkbahar ortasında, ilk ılık günlerde, besin açısından zengin (bu yüzden önce bir miktar gübre koyun), hafif ve kumlu topraktan yapılmış bir toprağa ekilmesi tavsiye edilir.
Tercihen pH'ı 5,8 ile 7,2 arasında olan, organik madde bakımından zengin, iyi drene edilmiş, verimli topraklarda yetiştirin. Maydanozun, çeşitli toprak koşullarını iyi tolere eden, verimli olmayan topraklarda bile büyüyen rustik bir bitki olduğunu unutmayalım.
Maydanoz toprağı mineral fosfor ve potasyumlu gübrelerle gübrelenir. Toprağı sürmeden önce gübrelemek en iyisidir. Tohumları birbirlerinden birkaç santimetre uzağa serptikten sonra üzerlerini biraz toprakla örtün. Maydanoz için uygun toprak; Maydanozun belirli ihtiyaçları yoktur, ancak en iyi sonuçlar orta dokulu, verimli ve iyi miktarda organik madde içeren topraklarda kaydedilir.
Maydanoz toprağı her zaman nemli olmalıdır, bu nedenle sık sık sulanması tavsiye edilir. Bununla birlikte, bu bitki su durgunluğunu zayıf bir şekilde tolere eder, bu nedenle toprağın sıvıları iyi tahliye etmesi ve miktarları aşırıya kaçmaması önemlidir.
Maydanoz Hangi Gübre Atılır? Azot, sızıntı ve buharlaşma nedeniyle kayıplara maruz kalmaz, bu nedenle bu gübreler çevreye saygı gösterir ve ekonomik atıkları azaltır. Diğer mezo ve mikro elementlerin protein matriksine kompleksleşmesi, fosfor, potasyum, demir, kükürt, kalsiyum bitkilerinin mevcudiyetini uzatan ve topraktaki hareketsizlik fenomenini sınırlayan, tamamen doğal, aşamalı ve modüle edilmiş bir transfer sağlar.
Amatör bahçıvanlar arazilerinde bu gübre oranlarını % 20-30 oranında düşürmelidir. Ekimden önce fosforlu ve potasyumlu gübreler ve azot oranının yarısı uygulanır, bu nedenle karmaşık gübreler kullanmak en iyisidir. Hafif topraklarda, karmaşık gübrelerde bulunması gereken magnezyum ve iz elementler çok önemlidir. Yapraklardan mikro elementlerle gübreleme de iyi sonuçlar verir.
Besin değeri yüksek organik gıdaların hastalığı önleme ve tersine çevirme gücünü gösteriyoruz. Yarının organik çiftçilerine yol göstererek kırsal topluluklarda ekonomik canlılık yaratmak için çalışıyoruz. Ayrıca, insanların yedikleri yiyecekler ve bunların sağlıklarını nasıl etkilediği konusunda bilinçli seçimler yapmalarına yardımcı oluyoruz.
Belki de hepsinden en ilham verici olan organik tarım, bozuk geleneksel sistemimizi sürdürmeye çalışmanın ötesine geçiyor. Zamanla, fakirleşmiş toprağımızın sağlığını gerçekten yenileyebilir, eski haline getirebilir, yeniden canlandırabilir ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletebilir. Ufuk tarım, organik tarım için eksiksiz organik gübre yelpazesi sunan dinamik bir şirkettir.
23 yılı aşkın bir süredir kazanmış olduğumuz birikimlerle, organik hareketin büyümesine olan tutkumuz, bağlılığımız ve odaklanmamız konusunda asla tereddüt etmedik.