Tek yıllık yaşam formu olarak bilinen bitkiler arasında ilk akla gelen bitkilerden biri de maruldur. Tek yıllık iklim sebzesi olan bu sebze ile serin iklim olması gerekmekte, bu iklim ile beraber yetiştirme süresi de kısadır. Yıl boyunca sadece 1 kere yapabilmekteisiniz.Ortalama 2 veya 3 aylık sürelerle birlikte salata ya da doğrudan yeşillik tipli marul yetiştirmekte mümkündür. Açık veya örtülü şekilde 12 ay boyunca yetiştirme yapabilirsiniz. Son yıllarda Türkiye'de yağlı salata ya da kıvırcık marul baş salata ile beraber marul yetiştiriciliği konusunda çeşitlilik katarak tüketim alışkanlıklarını da geliştirmiştir. Katı bir sulama isteyen, kontrollü sık gerektiren bir sığ kök sistemi olan marullardır.
Marul bitkileri ortalama 13 ile 16C derece sıcaklıkta yeterli sıcaklık olarak görülür. Bu sıcaklıklarda iklimler için uygundur.
Filizlenmesi ile ilgili olarak 7 ile 24C derece olarak sıcaklık derecesi yine yeterli olacaktır. Kısa günlerde marul yetiştirmek istiyorsanız yine yeterli olup 12 saatten fazla uzun günlerde ise marulun çiçek açması durumu olabilir, buna dikkat edilmelidir.
pH-7 olarak bilinen doğal ve hafif toprak yeterli gelmektedir. Toprak türü olarak kumlu tınlı topraklar genelde tercih edilen olmaktadır. Bunun yerine isterseniz asidik topraklarda tercih edilebilir ya da günümüzde ticari ürünler olarak birçok toprak analizi de yapıldığında, burada yeterli geleceği için buna göre tercih edilir.
Marul yetiştirmek hem soğuk hem de tuz oranlarına karşı dayanıklılığı yüksektir. Bu nedenle sulama sistemi için 1.3 EC değerinde ya da daha düşük değerde su kullanımı yeterlidir.
Toprağın fiziksel yapısı ve kalitesini arttırmak adına değerlendireceğiniz çiftlik gübresi, en iyi madde olacaktır. Toprak PH derecesi 6,5 - 7,5 arasında olabilir. Eğer daha düşük PH derecesine sahip olursa, kaliteli bir ürün beklenmesi hata olacaktır. Çünkü PH derecesi düştüğünde, marullarda magnezyum eksikliği oluşur. Bu eksiklik ise marullarda yaprakların sarı olmasına sebep olur.
Azot olmayan topraklarda ise büyüme yavaşlar, verimlilik düşer ve renkte bozulma meydana gelebilir. Eğer azotlu gübrenin değeri aşırı derecede olursa, yapraklarda yanıklık oluşur, marul hasadının sonrasında ise ürünün hemen solma durumu söz konusudur. Son olarak fosfor olmaması durumu söz konusudur. Bu tip durumlarda ise demir ve kalsiyum açısından bolca görülen topraklarda fosfor bulunmaz. Bu durumlarda ise marulların başları gevşek ve dağınık durur, boyu ise normale göre daha küçük bir görünüme sahip olur.
Marullar yetiştiği süre boyunca toprak nemi ile ilgili oranı her zaman yetiştiği ortamda sabit olarak bulmayı beklerler. Hal böyle olunca da tarlaya yapılan ekim ve dikim sonrasında kış mevsimi, yağış mevsimi yoksa en geç 12 güne kadar rutin şekilde sulama yapılması gerekmektedir. Baş bağlama süresi başından tutun da hasat sonuna kadar ki zamana kadar tüm sulama aralıkları 8 günde bir olmak zorundadır. Bu süre daha kısa olabilir ancak 8 günü geçmemesi gerekmektedir.
Eğer havalar sıcaksa ve mevsim ilkbahar ortası veya yaz mevsimindeyse, sulama doğrudan sabah erken saatlerde yapılarak marulların güneşte yanması önlenmelidir. Eğer güneş tepedeyken sulama yapılırsa marullarda çeşitli hastalıkların oluşmasını da sağlamış olacağını unutmayın.
Fide ile yetiştirme ve doğrudan tohum ile yetiştirme olmak üzere 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Ancak en çok kullanılan yetiştirme tekniği ise fide ile marul yetiştirme teknikleri uygulanmaktadır. Bu teknik ise en çok seralarda diğer adıyla açık tarlaya dikim uygulaması, yüksek veya alçak tünellerde, mevsime göre soğuk yastık ya da ılık yastıklarda marul yetiştiriciliği yapılır. Mevsim sıcaklığı da etki etse de ortalama olarak 6 ile 8 hafta arasında dikim büyüklüğüne kadar gelerek direkt büyürler.
Teknik ise şöyle ki; fidenin dikileceği toprağı derin bir şekilde sürerek 2-3 gün kadar havalandırmak gereklidir. Daha sonrasında tırmık yardımıyla çekilip düzlenir. 15- 25 cm boyutlarında dikim yapılacak şekilde ayarlama yapılır. Her şeride 3 veya 4 bitki olacak şekilde dikim işlemleri uygulanır. Dikimden hemen sonrasında can suyu verilmeye özen gösterilmelidir. Fidelerde eğer dikim yapılırken derim dikim yapmayı düşünüyorsanız, bunu asla yapmamaya özen gösterin. Büyümenin ucu her zaman toprak dışında kalmasına özen gösterin.
Fide dikimleri yapıldıktan sonra ilk çapalama süreci 15 gün sonra başlamalıdır. Fideler, 2-3 yaprak oluşturduğu bu zamanlarda yüzeysel olarak çapa yapılabilir. İkinci çapayı ise 10 yaprağa ulaşan fideler zamanı geldiğinde yapabilirsiniz. Bu çapalama da biraz daha derin çapalama yapılarak toprağın iyice rahatlaması istenir.
Marul yetiştiriciliği alanlarında birbirinden farklı hastalıklar söz konusudur. İlk akla gelen hastalıklar mildiyö, antraknoz, sklerotinya olarak söylenebilir. Sağlıklı büyüme noktasında bu hastalıklara dikkat etmek gerekmektedir. Ayrıca gri çürüklüğü, külleme ya da dip çürüklüğü gibi kökene etki eden hastalıklarda marul çürümesine neden olacak şekilde zarar verdiği söylenebilir.
Bir başka açıdan incelendiğinde ise virüs hastalıkları olarak marul mozaik virüsü denilen, yapraklarda mozaik lekeler bırakan hastalıktır. İri damar virüsü de yine en yaygın görülen hastalık ve zararlılar olarak söylenebilir. Zararlı canlılar olaraksa salyangozlar, kırmızı örümcekler ya da mısır koçan kurdu gibi ilk akla gelen zararlılar marulların parçalanmasına, yok olmasına ve çürümesine neden olurlar. En başta başvurulacak yol kültürel tedbirler olacaktır. Yapılacak uygulamalar ile bu hastalık ve zararlılardan önleme yöntemleri değerlendirilebilir olacaktır.
Hasat geldiği dönemlerde marullar için en iyi yöntem, hasat için uygun başların kök boğazdan kesilerek toplanması yöntemi olacaktır. Hasatta yapılan uygulamalarda yapraklar, toprağa dokundurulmadan işlemlerin tamamlanması beklenir. Eğer toprağa değerse ekstra yıkama gerekebilir. Hasat sonrasında kontrol edilecek marullarda hastalıklı toplanan, dış marul yaprakları sararmış olan marullar kesilerek düzgünce temizlenmelidir. Bu sayede hasat edilen marulların baştan aşağı şekilde ambalaj yapılarak yerleşimi sağlanır ve artık tüketiciye ulaştırılmaya hazır olur.
Hasat döneminde başta bakacağınız konulardan biri de yaprakların gevrek yapısında olmalıdır. Bu kıvama geldiğinde yapılması gerek hasat işlemleri eğer geç kalırsa yapraklarda kartlaşma başlayabilir. Bu kartlaşma, en çok da marulların acımasına neden olur. Aynı zamanda hasat için geç kalınırsa, tohuma geçme durumları da oluşabilir. Eğer tohuma geçiş gerçekleşirse, bu durumda tohuma geçen bitkiler genel olarak tüketime uygun değildir.