Ülkemizin yemek kültürü son derece gelişmiştir. Kültürün içerisinde yer alan önemli yemeklerin tamamında baharattan söz etmek mümkündür. Yemek kültürümüz baharatın her zaman yemeklere lezzet kattığı düşüncesini oluşturmaktadır.

Kimyon da mutfaklarımızda sürekli olarak kullanılan baharatlardan bir tanesidir. Kimyon yetiştiriciliği için kendisi ile aynı ismi taşıyan bitkinin yetiştirilmesi gerekli olmaktadır. Ülkemizde üretilen kimyonlar sucuk imalatında bolca kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ilaç ve boya sanayiinde de sıklıkla tercih edilen ürünler arasında yer alır.

Üretilen kimyonun tamamı ülke içerisinde kullanılmaz. Dünyanın birçok yerine ihraç söz konusu olmaktadır. Amerika ve Avrupa kıtasına büyük oranda kimyon gönderilir. Aynı zamanda Arap ve Körfez ülkelerinden de yoğun talep alınmaktadır.

Kimyonun İklim İsteği

Kimyonun iklim isteği incelendiğinde yazların sıcak, kışların soğuk geçtiği iklimleri sevdiği gözlemlenecektir. Ülkemizde kimyon üretiminin çok fazla olmasının başlıca sebeplerinden bir tanesi iklim isteğidir. Birçok bölgemizde hakim olan karasal iklim kimyon yetiştiriciliği için son derece uygundur. Eskişehir, Kütahya ve Afyon bölgelerimiz uygun iklimi rahatlıkla sunar.

Kimyonun Toprak İsteği

Kimyon nazik ve hafif bir bitki oluşu yumuşak, ot getirmeyen ve kaymak bağlamayan toprakları sevmesine sebep olmaktadır. Kendisi gibi toprağın da hafif olması istenmektedir. Özellikle ham halde olan ve yeni açılan topraklarda kimyon gayet verimli bir şekilde yetiştirilmektedir. Çorak ya da kepir olarak tanımlanan topraklarda da yetişebilir ancak yıllık yağışın yeterli olması şarttır.

Kimyon Gübreleme İşlemleri

İnsanlar için nemli bir geçim kaynağı olan kimyon yetiştiriciliği gübreleme işlemlerine ihtiyaç duymaktadır. Azotlu ve fosforlu gübrelerin kullanılması ve bu şekilde toprağın ekime hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Fosforlu gübre ekim işleminden önce toprağa kazandırılır. Azotlu gübre ise dönüme 10-15 kg. gelecek şekilde ekimden sonra serpilmektedir.

Kimyon İçin Toprağın Hazırlanması

Orta Anadolu bölgemizde kimyon yetiştirilirken münavebeye girilmektedir. Genelde kimyon ekimi hububattan sonra gerçekleşir. Bu sebeple de kimyon ekiminden önce hububattan kalan sapların yakılması gerekli olacaktır. Yakılan saplar toprağın 15-20 cm. derinliklerine aktarılmalıdır. Bu sayede toprak kimyon için hazır hale gelmiş olur.

Kimyon Ekim İşlemi

Ekim işlemlerinde genellikle mibzer kullanımı söz konusu olmaktadır. Eğer arazi çok dar ise mibzer kullanılmaz ve serpme yöntemi ile kimyon ekimi gerçekleşir. Ekim işlemlerinde her bir dekar için 10 kg. fenni gübre ve 1 kg. tohum kullanılmalıdır. Gübre ile tohum iyice karıştırılarak ekim işlemi yapılır. Tohumların toprağın 2-3 cm. derinliğine ekilmesi yeterli olacaktır.

Kimyon Bakım İşlemi

Kimyon ekim işlemlerinin üzerinden 30-40 gün geçtikten sonra kimyon bitkisi yüzeye çıkmaya başlayacaktır. Kimyon hiç ot getirmeyen tarlaya ekilirse bakım süreci son derece kolay geçer. Hali hazırda kimyon büyümeye başladığında yabancı otlar da etrafında büyüyecektir. Mayısın ilk 2 haftasında bu otların elle yolunması ya da ilaçlanması gerekir.

Kimyon Hasat İşlemi

Kimyon Haziran ayı geldiğinde çiçeklenmeye başlayacaktır. Temmuz ayına girildiğinde ise renk değişimleri başlar. Rengi yeşilden mat bir kahverengine dönecektir. Kimyon yetiştiriciliği hasat dönemi tam da bu renk değişiminin tamamlandığı dönemdir. Hasat işleminde genellikle biçerdöverler kullanılır. Sonrasında harmanı da yapılmaktadır ve harman işleminin gerçekleştirilmesi oldukça yorucudur.

Kimyonun Verimi

Kimyon yetiştiriciliğinde alınan verim birçok insanın merak ettiği konular arasında yer alır. İnsanların bu bitkiyi üretmeye karar vermesi için veriminin ne seviyede olduğunu görmesi ve buna göre hesabını yapması gereklidir. Doğru işlemler uygulandığı takdirde bir dekarlık ekimden 50 kg ile 80 kg. aralığında verim almak mümkündür. Verimin artması için dar alanlarda ekim yapılması gerekir. Bakım işlemlerinin de kusursuz olması şarttır.