Kokusuyla, türüyle, görüntüsüyle tüm dünyada en sevilen çiçek türlerinden biri olan karanfil çiçeği, insanların ilgili oldukları ve aynı zamanda evlerinde yetiştirmek istedikleri nadide çiçek türlerinden biridir. Ev ortamında çok daha basit, rahat şekilde bakacağınız karanfil bakımı yaparak güzel kokusu ve oldukça dikkat çekici görüntüsüyle birlikte insanı cezbeden yanından siz de faydalanabilirsiniz.
Süs çiçeği olarak da bildiğimiz karanfil çiçeği nasıl yetiştirilir? Ve karanfil bakımı nasıl yapılır? Gibi konularda pek çok soru sorulur, merak edilir. Hem bahçelerin süslenmesi için hem de salonlarda hoş bir çiçek görüntüsü, kokusu oluşması adına tercih edilen bitkiler arasındadır. Bol güneş alan yerleri daha çok seven karanfil bakımı nasıl yapılır?
Karanfil çiçeği açık havada olmayı seven, gelişim gösteren bitkilerdir. Yaz aylarında güneşin çiçeğin yapraklarını yakma ihtimaline karşı dikkat edilmesinde fayda vardır. Çiçeğinizi aynı zamanda belirli günlerde direkt güneşe çıkartarak çok daha sağlıklı bir yetiştiricilik yapabilirsiniz.
Kış aylarında ise -40 dereceye kadar dayanıklı kalabilen karanfil bakımıyla ilgili olarak, çok fazla karanfil çeşidi olduğu için her çeşit bu kadar güçlü olmadığını da bilmelisiniz. Karanfil türüne göre bu sıcaklık dayanıklılığı değişmektedir. Ortalama 200’e yakın karanfil türü vardır. En fazla ev ortamındaki karanfillerde -9 dereceye kadar sıcaklıkta karanfil bakımı yapılır.
Kokusuyla ve görüntüsüyle oldukça özel olan karanfil bitkisini birçok toprakta yetiştirebilirsiniz. Çeşitli toprak türlerinin neredeyse tamamında karanfil çiçeği çok rahat şekilde yetişir. Toprağın çeşidinden ziyade içerdiği pH derecesi ve minerali ne kadar üstün olursa, topraktaki verimlilk de o kadar artar. Verimlilik artınca da hem yaz hem de kış aylarında beyaz karanfil ya da diğer çeşitlerini en iyi şekilde uzun süreli yetiştirebilirsiniz.
Maksimum 5.5 pH derecesine sahip topraklarda karanfil bakımı yapabilir, karanfil yetiştirebilirsiniz. Genel olarak bu ve benzer değerlerde olduğunda, çiçek solmasını önler ve daha iyi verim alacağı şekilde karanfil çiçek bakımı yapmış olabilirsiniz. Ayrıca toprağı humus ile beslediğinizde, topraktan kaliteli bir çiçek yetiştirme işlevi de göreceğini unutmamalısınız. Karanfil daha sağlıklı olsun istiyorsanız, olumsuz konulara karşı olarak iyi bir direnç göreceği şekilde de toprağı humusla beslemeyi ihmal etmeyebilir, tercih edebilirsiniz.
Kış aylarında 9 – 15 derecesi karanfil yetiştirmek için yeterli olmaktadır. Yaz ayında karanfil nasıl sıcaklığı sever ederseniz de 18 – 23 derece aralığı en iyi ve ideal süreçlerdir.
Karanfil yetiştirme süreçlerinizde gübreleme süreci de en önemli aşamalardan biridir. Karanfil gübresi için toprak seçimi sonrasında kararlaştırmak gereklidir. Hafif bünyeli olan topraklar, drenajı iyi olması ve hava su dengesinin en doğru şekilde sağlanmasıyla beraber tercihi olmalıdır. Köklerin çürümeye karşı olması adına dikim öncesi ve sonrasında ayrı şekillerde gübreleme yapılır.
Gübreleme toprak analiz sonuçları sonrasında yapılacağı için, analiz yapılandıysa eğer dekar başına 6-7 ton iyi derecede yanmış olan çiftlik gübresi kullanabilirsiniz. Ayrıca 50 kg potasyum sülfat ile 50 kg triple süper fosfat da ek olarak verilmesi gerekir. Çoğu zaman dikim öncesinde azotlu gübre verilmesi sorulsa da, bu süreçlerde bu kadar gübre karanfilin dikimi öncesinde verilmemesi gerekir.
Dikimden sonra olmak üzere 15 – 20 günlük bir zaman geçtikten sonra gübreleme yapılabilir. Gübreleme, tamamen istenilen niteliklere göre aydan aya programlı şekilde ilerlemesi gerekir. Günümüzde de Ufuk Tarım aracılığıyla hem gübreleme süreçleri hem de karanfil için toprak türüne göre en uygun gübre çeşitlerine bu sayede ulaşabilirsiniz.
Eğer gübrede fazla tuz olursa, toprakta tuz birikmesi yaşanır. Bu durumda da karanfil bitkisi, çürüme yapacağı için istenilen gelişim ve verimi de alamayacaktır. Biriken tuzlar, aynı zamanda kaliteyi de doğrudan etkilemektedir.
Gübreleme süreçlerinin tamamında Ufuk Tarım aracılığıyla uygun gübrelere ulaşabilirsiniz. Gerektiğinde toprağa besin takviyesi yapılacağı zamanlarda istenen demir, bor, mangan ya da çinko değerlerinin de mikro besin maddesi noksanlıklarını en iyi şekilde yok etmek adına nasıl bir besin maddesi gerekiyorsa ya da ek takviye gerekiyorsa, en iyi şekilde değerlendirmeler içerisinde olabilirsiniz.
Yaz ve kış sezonuna göre yerinin de sıcaklığının da değiştiği karanfil bakımı ile ilgili gübreleme süreçlerinizde de her zaman dikkatli olmalısınız. Araştırmalarınız doğrultusunda beklentinizi en iyi şekilde karşılayacak olan uygulamalar noktasında her zaman detaylara sayfamızdan da ulaşabilirsiniz.
Dilediğiniz her zaman merak ettiğiniz karanfil bitkisi yetiştiriciliği konusunda da her zaman yetkin birimlerimizle görüşebilir, bilgi ve destek alabilirsiniz. En iyi şekilde de yararlanacağınız süreçlerin tamamında doğru oranlarda alacağınız gübreler ile beraber istediğiniz değerlerle verimliliğe de ulaşmış olabilirsiniz.