Ispanak, orta ve güneybatı Asya menşeli, yaprakları yenilebilir olan amaranth familyasına ait yabani bir ottur. Yaklaşık 30 cm yüksekliğe kadar büyüyen tek yıllık bir bitkidir. Ispanak, kışın ılıman bölgelerde yaşayabilir. Yapraklar değişkendir, basit, ovalden üçgene, 2–30 cm uzunluğunda ve 1–15 cm genişliğinde çok değişken boyuttadır, bitkinin tabanında daha büyük ve tepesinde daha küçük olan yapraklar vardır.
Serin iklim sebzesidir. Çok yüksek sıcaklıklarda yapraklar zarar görür. Ispanak, nem seven bir bitkidir ve kuraklığının olumsuz etkisi vardır. Bu nedenle damla sulama sistemleri kullanmak en iyisidir. Toprak analizi çok önemlidir ve organik madde içeriği yüksek, orta ve ağır nemli toprakları tercih eder. Çok hızlı gelişen bir bitkidir. Kısa sapı ve çevresinde büyüyen koyu yeşil yaprakları vardır.
Potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mineral tuzları içermesinin yanı sıra A, B, C ve H vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca demir, A, B1, B2, B5, C, D, E, K, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, demir, sodyum, kükürt, klor ve silikon bulunmakta. Tüm bu özelliklerinden dolayı yüksek tansiyon ve böbrek taşları ile mücadeleye yardımcı olmasının yanı sıra kansızlık ve yetersiz beslenmeye sahip kişiler için endikedir. 100 gr ıspanak 22 kal. içerir.
Ispanaklarda yapraklar, salata, çorba, sufle, omlet ve turta, makarna ve pasta yapımında kullanılır. Dayanıklılığı düşük olduğundan ıspanak buzdolabında en fazla beş gün bekletilmelidir. Besin değeri nedeniyle kanamayla mücadelede, şeker hastalarında, sinirli kişilerde, bağırsak kurdu taşıyıcılarında ve görme problemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bitkilerin büyümek için dört hayati unsura ihtiyacı vardır: köklerini ve besinlerini geliştirmek için ışığa, suya ve toprağa ihtiyaçları vardır. Besin maddelerinin çeşitli işlemlerle kaybı ve hasat yoluyla ihraç edilmesi, topraktaki besin maddelerinin tükenmesine yardımcı olur. Sonuç olarak, besin takviyesi sağlamak gerekli hale gelir. Bu takviyelere gübre adı verilir. Uygulanacak miktarlar her bitkinin özel ihtiyaçlarına göredir.
Üç farklı gübre türü vardır: mineraller, organik ve organomineraller. Mineral gübreler, mineral kökenli maddelerden oluşur ve bu nedenle farklı kayaların doğal birikintilerinin araştırılmasıyla üretilir. Bu gübreler birincil besin maddeleri NPK, nitrojen (N), fosfor (P) ve potasyum (K) içerir. Konsantrasyona bağlı olarak, az veya çok azotlu, fosfatlı veya potasyumlu olabilirler ve bitkilerin farklı beslenme ihtiyaçlarını karşılarlar.
Mineral tipi gübreler; konsantredir ve bitkiler tarafından kolayca özümsenir. Toprağı beslemek için değil, bitkileri uygun şekilde beslemek için toprağın verimliliğini artırmak için yapılırlar.
Organik gübreler; Bunlar hayvansal veya bitkisel kökenlidir ve bazen her ikisi de olabilir. Organik hayvan atıkları genellikle endüstriyel atıklardan gelir. Organik gübreler, toprak mikroflorasının hızlı çoğalmasını destekler. Bitki tarafından hemen asimile edilmezler çünkü önce toprak bakterileri tarafından mineral iyonlarına dönüştürülmeleri gerekir. Aslında, bitkilerin doğru şekilde gelişmesini sağlamak için toprağı zenginleştiriyorsunuz.
organomineral gübreler mineral maddelerden ve ayrıca hayvansal veya bitkisel kökenli organik maddelerden oluşur. Bu nedenle, mineral gübreler ve organik gübrelerin bir karışımıdır, yani tamamlayıcı bir etkiye sahiptirler. Mineral elementler, besinleri bitkilere hızlı bir şekilde sunacak ve organik elementler, ikinci bir anda besin sağlamak için toprağı zenginleştirecektir.
Ekimden önce gevşetilen toprak, ıspanağın musluk köklerinin sağlam bir tutuş bulmasını sağlar. Ispanağı gübrelemek için kompost veya düşük klorür içeriğine sahip bir gübre, sürekli büyüme için tamamen yeterlidir. Aşırı gübreleme ıspanağın çok fazla sağlıksız nitrat depolamasına ve acı ve yenmez hale gelmesine bile neden olabilir.
Ispanak hangi ayda ekilir? mart ve mayıs ayları arasında ekilmelidir. Ispanak sebzeler arasında en sağlam bitkilerden biri olmasına rağmen, özellikle bahçede ekim başlangıcında rüzgâr ve hava şartlarından yeterince korunmalıdır. Kışın ve ilkbaharın başında hasat yapılabilmesi için ıspanak, sonbaharda ekim sonuna kadar ekilmelidir. Daha sonra ekimde bitkiler iyi köklenmez ve kolay donar. Tarlada toprak tohum yatağı oluşturacak şekilde hazırlanır.
Ispanak, sığ oluklara dağınık veya sıra halinde ekilir. Tohumlar yere yaklaşık 2-3 cm kadar bastırılmalı ve etrafındaki toprak hafifçe dövülerek tohumları toprakla kapatılmalı. Ispanak tohumunun sıra araları yaklaşık 20 cm ve tek tek bitkiler arasında 12 cm mesafede olmalıdır. Bu, ıspanağın bahçede düzgün bir şekilde yayılmasını sağlar ve her bitki yeterince ışık ve besin alır. Ispanak tohumun çimlenmesinden sadece sekiz hafta sonra hasada hazırdır. Düzenli olarak hasat edilirse, sebze bitkisinin büyümesi önemli ölçüde desteklenebilir.
Bununla birlikte, ıspanak çiçekleri açar açmaz hasat durdurulmalıdır çünkü sebzelerin tadında acılık veren yüksek bir nitrat konsantrasyonu vardır. Ispanak yetiştiriciliğinde hasat, toprağın hemen üzerinde kesilerek yapılır. Yılda dört defaya kadar hasat edebilirsiniz. Sık çeşitlerinde yaprakların aşamalı olarak hasat edilmesi de sorunsuz bir şekilde mümkündür. Hasat zamanı Nisan - Haziran - Ekim arasıdır. Ispanak zararlı böcekler tarafından çok nadiren saldırıya uğrar, ancak filizlenen ıspanak bitkileri salyangozların favorisidir.
Yaklaşık 50 farklı ıspanak türü vardır. Pratik olarak ilkbahar, yaz ve kış ıspanağı olarak ikiye ayrılır. Genç ıspanak daha küçük, narin yapraklara ve ilkbahar ve yaz aylarında daha açık yeşile sahiptir. Ispanak tohumlarını, yalancı meyve olarak adlandırılır.
Her şeyden önce, toprak ve kum kalıntıları, sık sık yapıştığı için taze olan ıspanağın iyice yıkanması gereklidir. Birkaç dakika suda bekletmenizi ve ardından durulanmalı bu şekilde her türlü kum tanesini kolayca çıkarabilirsiniz. Genç yapraklı sebzeleri ıspanaklı salataya dönüştürmek istiyorsanız, yapraklarını dikkatlice çevirerek kurutmalısınız. Daha kalın yapraklarda veya kış ıspanağında sert sapları çıkarmak en iyisidir.
Saklama söz konusu olduğunda, donmuş ıspanak, taze ıspanaktan açıkça üstündür. Taze ıspanak en fazla 5 gün, en iyi ihtimalle en fazla iki gün saklanmalı ve buzdolabında nemli bir beze sarılmalıdır. Bunun nedeni, taze ıspanağın çok miktarda nitrat içermesi ve zamanla nitrite dönüşerek insanlara zararlı olabilmesidir.
Bebekler, vücuttaki nitratı parçalamak için gereken enzime sahip değildir. 7 aylıktan itibaren bebekler haftada bir vicdanla ıspanakla beslenebilir. Daha sonra tercihen kavanozdan, çünkü nitrat içeriği burada özellikle sıkı bir şekilde kontrol edilir.
Günümüzde özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa'da gün geçtikçe daha fazla insan fazla kilolu ve pekiyi yaşamıyor. Bu, yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren, yaşamı kısaltan ve sağlık sistemini zorlayabilen bir dizi hastalığa neden olur. Obezite ve dolayısıyla bundan kaynaklanan hastalıkların çoğu, fast food ve bol miktarda şeker içeren, ancak yeterli meyve, sebze ve diğer bütün yiyecekleri içermeyen bir diyet tarafından tercih edilir. Özellikle sebzeler ve özellikle ıspanak, dengeli beslenmeye ve aynı zamanda sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olabilir.
Ispanakta bulunan ve göz sağlığını geliştirebilen karotenoid lutein ve zeaksantin bakımından zengindir. Karotenoidler, güneş ışığından kaynaklanan göz hasarına karşı koruma sağlar ve etkilerini azaltır. Ayrıca çok sayıda antioksidan ve kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilecek başka bileşenler içerir. Ispanakta bulunan nitrat kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Bu, kalp sağlığını destekler ve kalp hastalığı riskini azaltır. Böbrek taşı oluşumuna yatkın kişiler az ıspanak yemelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, kan inceltici ilaçların etkilerini zayıflatabilen K1 vitamini açısından da zengindir.
Ispanak genellikle terapötik diyetlere dâhil edilir. Düşük kalorili içeriği ve düşük glisemik indeksi nedeniyle ıspanak şeker hastaları ve fazla kilolu kişiler için tavsiye edilir. Ispanak özellikle yaşlılar için faydalıdır. Bu sebzede bulunan beta-karoten ve lutein göz yorgunluğunu azaltır ve retina dejenerasyonunu, retinadaki yaşa bağlı değişiklikleri ve monitör karşısında yorucu çalışmadan kaynaklanan görme bozukluğunu önleyebilir. Yararlı mikro elementlerin içeriği açısından ıspanak, havuçtan sonra ikinci sıradadır.
Firmamız, tarıma saygı ve bağlılığı, ürünlerin sunumunda mükemmelliği, tazeliği, sağlıklı beslenmeyi ve çevreye saygıyı teşvik etmeyi hedeflemiştir. Toprak, su, bitki, hayvan sağlığını ve aralarındaki dengeyi korumak, güçlendirmek, biyolojik çeşitliliğe ve doğal kaynakların sorumlu kullanımına katkıda bulunmuştur. Çok çeşitli yüksek kaliteli tarım ürünleri ve gıda maddeleri üretip hizmete sunmakla görevli olan çalışanlarımız ile halkının hizmetindeyiz.