Ülkemiz, meyve ve sebze yetiştiriciliğinde adeta gizli bir cennettir. Özellikle meyve bazında birçok farklı bölgede çeşit çeşit yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Bu meyvelerin arasında en çok yetiştiriciliği yapılan ürün ise incirdir. İncir, lezzeti ve insan sağlığına sağladığı faydalarıyla oldukça farklı bir yere sahiptir.
Subtropik bir meyve türü olarak adlandırılan incir, Türkiye üretiminde önemli bir yere sahiptir. Ekolojik uyum niteliğini bünyesinde barındırmakla birlikte yüksek kalorili bir meyvedir. Dünyanın üzerinde özellikle ılıman iklimin mevcut olduğu yerlerde yetişmektedir. Yani kışın ılık, yazın sıcak ve kurak yerlerden hoşlanmaktadır. İhtiyaç duyduğu yağış miktarı ise yıllık 625 mm’dir.
İncir; sofralık ve kurutmalık olarak kategorilendirilmektedir. En fazla çeşitlilik ise sofralık incirlerde mevcuttur. Kurutmalık çeşitlerinin arasında ise ilk önce Sarılop gelmektedir. Kuru incir olarak adlandırılan bu mahsül, kalite olarak oldukça üstün bir yere sahiptir.
İri ve ince kabuklu olan bu incirin aroması ve tadı da son derece lezzetlidir. Beyaz kabuklu olmakla birlikte güzel bir şekli vardır. Meyve sapı oldukça kısadır ve parlak bir görünümü vardır.
İncir çeşitlerinden olan Patlıcan, yeşil-sarı kabuk rengine sahiptir. Sarılopun aksine meyve sapı uzundur. Aynı zamanda içi kırmızı renktedir. Kabuğunda çatlama bulunmamaktadır ve yaprağı ise açık yeşil renktedir.
Kara Bakunya, Mor 1, Bursa Siyahı ve Göklop da incir çeşitleri arasında önce çıkmaktadır. Farklı lezzet ve faydalara sahip olan bu incirlerin yetiştirilme aşamasında son derece üstün bir titizlik olması gerekmektedir. Aynı zamanda Kuşadası, Kış İnciri ve Sultan Selim de türleri arasında yer almaktadır. Ardından İzmir Bardacık, Akça 1 ve Kaya İnciri de en çok bilinen çeşitlerinin başında gelmektedir.
İncir toprak isteği kapsamında çok fazla seçici değildir. Çok nemli olmadığı sürece birçok toprakta yetişebilmektedir. Fakat kurutmalık incirleri ele aldığımızda en çok verimi killi, humuslu, derin ve kireçli topraklarda verirler. Toprak işlemesi ise yılda en az iki sefer yapılmaktadır.i Bu işlemin ilkbahar ve sonbaharda gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
İncir bahçeleri içerisinde erkek incir be dişi incirler bulunmaktadır. Bu çeşitler özellik bakımından kategorilendirilmektedir. Erkek incirlerde erkek çiçekler ve dişi çiçekler bulunmaktadır. Fakat dişi incirlerde sadece dişi çiçekler bulunmaktadır. Mart ve nisanda meydana gelen ilkbahar donları ise yeni sürgün büyümesini engellemektedir. Bununla birlikte mevcut ürünün ne yazık ki azalmasına neden olmaktadır.
Her yıl olduğu gibi son yıllarda da oldukça sık üretilip tüketilen bu meyve, kurutmalık çeşitlerde kuru incir kalitesi ile ön plana çıkmaktadır.
İncirler özellikle Temmuz Eylül ayları arasında sıcaklığın belli bir düzeyin altına düşmemesini istemektedir. Yani güneşli ve sıcak olmasından hoşlanır. Yağmurlu veya çok bulutlu havalar incire ciddi ölçüde zarar verebilmektedir.
Ülkemizde birçok çeşidinin görüldüğü incirin en çok yetiştiği yer Ege Bölgesi olarak bilinmektedir. Özellikle yüksek oranda verim aldığı alan ise Büyük ve Küçük Menderes havzalarıdır. Son derece lezzetli olan incirin yetiştiği yer arasında Aydın ve İzmir olmakla birlikte Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’nın bazı bölgeleri de bulunmaktadır.
Dünya çapında bahsedecek olursak yüksek ortalama sıcaklıklara sahip olan Suriye, İspanya, ABD, Mısır, Fas ve Cezayir’de incir yetiştiriciliği sıkça görülmektedir.
Oldukça az bir yağ oranına sahip olan incir, bünyesinde barındırdığı yüksek potasyumla kalp sağlığına olumlu yönde etki etmektedir. Aynı zamanda damar sertliğini önlemektedir. Alzheimer riskini azaltan incir, özellikle bu hastalıklarla karşılaşma olasılığı yüksek olan ileri yaşta bireyler için son derece faydalı bir meyvedir.
Zengin bir lif içeriğine sahip olan incir, kanseri önlemektedir. Özellikle kadınlarda meydana gelen meme kanseri gibi sağlık problemlerine karşı etkili olurken, menapoz dönemlerinde hormanların dengesini sağlamaktadır.
Kalsiyum ve potasyum içeren bu mevye, kemik, kas ve iskelet sistemini de güçlendirmektedir. Kemik dokularını güçlendirirken, kemik erimesi hastalıklarının da önlenmesinde doğal ve etkili bir besin kaynağı olarak nitelendirilmektedir.
Bronşit ve astım hastalığı olanlara müjde! İncir bu tip hastalıklara iyi gelmekle birlikte doğal bir iyileştirici özelliğine sahiptir. Çok lifli olması yönüyle bağırsakların çalışmasındaki dengeyi de sağlamaktadır. Bu yüzden kabızlık gibi problemlerle baş edebilmektedir.
İncirin en belirgin faydalarından biri tansiyonu düzene sokmasıdır. Özellikle kan basıncı bozukluğu olanlarda oluşan tansiyon riskini önlemekte ve olması gereken dengeye ulaştırmaktadır. Düzenli olarak tüketildiğinde hafızayı güçlendirmekle birlikte zihin sağlığınızda son derece olumlu etkiler yaratmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendiren incirde antioksidan özelliği bulunmaktadır. Gelelim incirin diğer faydalarına.
Lezzeti ve birçok faydasıyla mucivezi bir yere sahip olan incir, saç ve cilt sağlığına olumlu etkileriyle de öne çıkmaktadır. Ciltteki ölü derilerin temizlenmesini sağlarken besleyici özelliğe sahip olmaktadır. Özellikle sivilcelerin tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Doğal bir tedavi olan incir, püre kıvamına getirildiği takdirde ciltteki sivilce ve siyah nokta oluşumunu önlemektedir. Bu sayede cildiniz yenilenmekte, beslenmekte ve daha canlı daha pürüzsüz bir görünüm kazanmaktadır.
Birçok kozmetik ürününün yapımında kullanılan incir, saç sağlığına da olumlu yönde etki etmektedir. Saçların dökülmesini önleyerek besler ve canlılık kazandırır. Daha sağlıklı ve kusursuz bir biçimde uzamasını sağlar. Aynı zamanda saç derisini koruma özelliğini de bünyesinde barındırmaktadır.
İncir yetiştiriciliği konusunda gerekli hassasiyet gösterildiği takdirde son derece verimli sonuçlar elde edilebilmektedir. Vücut, cilt ve saç sağlığına oldukça fayda sağlayan incir, lezzetiyle sofraların vazgeçilmez tatları arasında yer almaktadır.