Gül yetiştiriciliği ülkemizde sıkça gerçekleştirilen çiçek yetiştirme seçeneklerinden biridir. Güller hoş görünümleri ve güzel kokularının yanı sıra taşıdıkları anlamlar ile de sürekli olarak tercih edilir. Kimi zaman bir özür kimi zaman ise bir kutlama için alınan gülleri kendi bahçenizde yetiştirmeniz mümkündür.
Güller narin ve ilgi isteyen çiçeklerdir. Bu nedenle gül yetiştiriciliği yapmanın da oldukça fazla püf noktası bulunmaktadır. Gül ekiminde toprak seçiminden tutun da güllerin budanması ve sulanmasına kadar dikkatle gerçekleştirilmesi gereken işlemler söz konusudur. Peki gül yetiştiriciliği nasıl yapılır?
Güller bahçeleri süsleyen güzel ve bakım isteyen çiçeklerdir. Gül yetiştirmek için ise bilmeniz gereken bazı püf noktalar söz konusudur. Bir gülü yetiştirmeye karar vermeden önce yaşadığınız bölgede yetişebilen ve yetişemeyen gülleri ayırmanız gerekir. Ülkemizde en sık yetiştirilen güller ise Floribunda, Grandiflora gibi güllerdir.
Floribunda gül çalıları rengarenk görüntüleri ile insanları kendine çeken çiçeklerdir. Birden fazla çiçek açan çalılar arıyorsanız Floribunda sizin için doğru tercih olabilir. Sıra sıra ve yan yana dikilen çalılar yoğun bir gül görünümünü mümkün hale getirir. Oldukça sık tercih edilen güzel görünümlü çiçeklerdir.
Grandiflora bir çeşit melez çiçektir. Floribunda ile çay melezi olarak tanınır. Çiçek kümeleri oluşturması ile bilinir. Boyunun ise neredeyse 6 metreye kadar yükselebildiği için birçok gül çeşidine göre farklı bir görünüm ile tercih edilmektedir.
Hibrit çay gülleri her kök için bir gül açan bir türdür. Hatta çiçek dükkanlarında en sık karşınıza çıkan güllerden biri olduğunu da söylemek gerekir. Oldukça hoş ve ilginç bir görünümü vardır. Kokusu ile size bahçedeymişsiniz hissi verir.
Peyzaj gülleri fazla yüksek olmayan boyları ve dekoratif görüntüleri ile tercih edilirler. Daha çok gül yetiştiriciliği ile ilgilenen insanların yetiştirdiği peyzaj gülleri ile harika dekorasyonlar ortaya çıkarmanız da mümkündür. Bununla birlikte dayanıklı olmaları nedeni ile bakımları daha kolaydır.
Gül dikimi işlemine başlamadan önce nasıl güller dikmek istediğinize karar verin. Güller oldukça narin ve uğraş gerektiren çiçeklerdir. Gül ekme işlemi ise iki şekilde gerçekleştirilir. Çıplak halde bulunan kökler aracılığı ile ya da çiçek açmış gül dalları ile gül ekmek mümkündür. Her iki yöntemle de toprağa ekilme söz konusudur.
Çıplak köklü gül fidanları dikilirken büyütme mevsiminde dikilmesi çok önemlidir. Üzerinde çiçek olmayan gül köklerinin dikilmesi aynı zamanda çalı enerjisinin güller yerine köklere verilmesini mümkün hale getirecektir. Böylece çıplak köklü gül fidanı dikerek kökleri geniş ve sağlıklı güllere sahip olabilirsiniz.
Çıplak köklü gül fidanlarının dikilmesi iki dönemde mümkündür. Bahar aylarında son don zamanından yaklaşık 6 hafta kadar önce ve don tarihinin geçmesinden 2 hafta kadar sonra çıplak köklü gül fidanı dikebilirsiniz. Birçokları çıplak köklü gül fidanlarının yavaş büyümesinden şikayetçidir. Ancak ekim zamanı ve ekim şekli konusunda başarılı olursanız çıplak köklü gül fidanlarının çok daha hızlı çiçek açabildiğini görebilirsiniz.
Çiçek açmış gül dallarının dikilmesi oldukça kolaydır. Genellikle saksıda yetiştirilen güller bahçeye ekilmesi için çiçek marketlerde satılır. Bu çiçekleri dikerken ne zaman diktiğinize önem vermelisiniz. İlkbahar aylarında dikmeniz gerekir. Ancak güllerinizin dona yakalanmaması için özen göstermelisiniz. Don güllerin büyümesi ve çiçek açmasının önündeki en büyük engellerden biridir.
Gül yetiştirirken hayati derecede önem taşıyan hususlardan biri de güllerin nereye dikildiğidir. Gül dikeceğiniz yeri seçmeden önce sabah güneşini alan bir yer bulmaya özen gösterin. Güllerin sabahları yaklaşık 5 saat güneş alarak çok daha hızlı büyüdüklerini biliyor muydunuz?
Gül yetiştirirken güllerinizin aşırı güneş ışığından korunması mümkün yerlerde bulunmasına özen göstermelisiniz. Güller güneş ışığını sever ancak çoğu zaman doğrudan güneş ışığına maruz kalmak güllerinizin ömrünün kısalmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte rüzgarlı bölgelerde de gül yetiştirmekten kaçının. Rüzgar olmayan bir yer tercih etme şansınız bulunmuyorsa duvar ya da çit gibi alanlara yakın dikim yapın.
Evde gül yetiştirmek için gül bakımı hakkında bazı pratik bilgilere ihtiyacınız vardır. Evlerinizde gül bitkisini yetiştirmek için dikme işlemi yapmalısınız. Gül dikmek için ise en uygun zamanlar her yılın son ayları ile mart ayları arasındadır. Her bir fidan derinliği 60 cm kadar olmalıdır.
Saksıya gül dikmek için aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz. Gül dikmenin birbirinden farklı yolları bulunur. En çok tercih edilen ve en kolay gül dikme yolunu sizler için maddeler halinde derledik.
Güller besin değeri bakımından zengin topraklar ister. Bu nedenle gül diktiğiniz toprağın humuslu ve zengin değerlere sahip olması gerekir. Ancak her toprakta besin değerleri yüksek değildir. Hatta çoğu toprağın değerler bakımından fakir olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Güllerin topraktan besin alamaması durumunda çiçek açması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi mümkün olmayacaktır. Gül gübresi ile toprağın çok daha zengin hale gelmesi mümkündür. Gülleriniz için en uygun gübreler ile hem emeklerinizi hem de güllerinizi koruyabilirsiniz.
Ufuk Tarım tarafından hazırlanan her bir gübre, bitkilerin ihtiyacı olan besin değerlerini barındırır. Böylece bitkilerin zengin besin değerlerinden faydalanarak daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde büyümeleri olanaklı hale gelmektedir.
İster saksıda ister bahçede olsun güllerinizi yetiştirirken onlara ihtiyacı olan besini vermek için doğru gübre tercihi çok önemlidir. Gülleriniz için en uygun ve en sağlıklı gübre seçimini yapmakta zorlanıyorsanız müşteri temsilcilerimiz ile görüşebilirsiniz. Çiçeğinizin dikim aşamasından tutun da bakım aşamasına kadar ihtiyacı olan tüm gübre talebini karşılamak çok kolay.
Zengin besin değerleri bulunan gübrelerimiz ile çiçeklerinizin ihtiyacı olan her şeyi alması mümkün. Çiçeklerinizi büyütürken gübre kullanımı hakkında kafanıza takılanları ve merak ettiklerinizi müşteri temsilcilerimiz ile iletişim kurarak doğrudan yanıtlandırabilirsiniz.
Gül yetiştirirken sık sorulan sorulardan biri de güllerin ihtiyacı olan toprakların özellikleridir. Güller genellikle içerisinde kil ve kum oranı yüksek olan toprakları sever. Bunun yanı sıra toprağın demir zengini de olması gerekir. Aşırı asit barındıran ve kireç bakımından yoğun olan topraklar ise güller için olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Güllerin toprak seçimi konusunda oldukça seçici olduğu pek bilinmez. Bu nedenle de çoğu zaman yanlış gübre kullanımı güllerin beklendiği gibi yetişip büyümemesine neden olmaktadır. Gülleriniz için ağır kil ve kireç oranı yüksek, aşırı humus barındıran topraklardan uzak durmalısınız.
Güllerin ihtiyacı olan besin değerleri ortalama olarak bir toprakta var olmalıdır. Aşırı besin değeri de gül gelişimi için olumsuzdur. Güller için kullanılabilecek doğal gübreler arasında en çok tercih edilenler ise koyun ve keçi gübreleri olarak bilinir.
Güllerin gübrelemesi yıl içerisinde 2 kez yapılır. Bu işlemlerin zamanları ise genellikle yaz başı ve ilkbahar başı olarak bilinir. Ayrıca gülleri gübrelerken dikkat etmeniz gereken başka bir husus da nasıl gübreleme işlemi yapılacağıdır. Gül gübrelemesi doğrudan köke doğru yapılmaz. Daire şeklinde kökün etrafında güllerin gübrelenmesi gerekir.
Güller için en çok tercih edilen gübreler eşit ağırlıklı suni gübrelerdir. Bunun yanı sıra gübre kullanımında kan ve kemik tozu gibi karışımlar eklemekten kaçınmanız önerilir. Bir şehir efsanesi olarak kemik tozunun gül toprağında güller için faydalı olduğuna inananlar vardır. Oysa ki kemik tozu gül toprağının olumsuz etkilenmesine ve oranlarının bozulmasına neden olacağından kesinlikle eklenmemelidir.
Gül bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bir başka husus da çiçeklerin ne kadar zamanda bir sulanması gerektiği hususudur. Gülleri sularken üst toprağının ortadan biraz daha fazla kuruduğunu gördüğünüzde çiçeğinizi sulayabilirsiniz. Ancak toprağınız killi ise gülünüzü sulamak için toprağın iyice kuruduğundan emin olmanız gerekir.
Sert rüzgarlara maruz kalan güller için sulama işlemi sabah ve öğlen saatleri arasında gerçekleştirilmelidir. Geç saatlerde gülünüzü sulamanız rüzgar ile birlikte yapraklarının zarar görmesine neden olabilmektedir.