Çinko sülfat, kükürt ve çinko kombinasyonu sonucu meydana gelen bir maddedir. Bu kimyasal ürün genellikle yosun kontrolü için kullanılan bir herbisittir. Çinko sülfat maddesinin toksikliği üründeki çinkonun miktarına bağlıdır. Çinko, insan, hayvan ve bitki besinleri için en gerekli minerallerden bir tanesidir. Çinko, doğal ortamlarda, besinlerde ve suda bulunabilen bir mineraldir.
Çinko sülfat, inorganik bir bileşiktir ve genellikle besin takviyesi amaçlı kullanılır. Aynı zamanda çinko eksikliğini tedavi etmek ve yüksek risk altında koşullara sebep olacak sorunların önüne geçmek amacıyla kullanılır. Elbette her kimyasal üründe olabileceği gibi bu ürün de kullanımı sonucu yan etki yapabilir. Yan etkileri karın ağrısı, kusma, baş ağrısı ve yorgunluk olabilir.
Çinko sülfat pek çok kullanım alanına sahip bir bileşiktir. Özellikle bitkiler için gübre yapımında sıklıkla kullanılır. Kaliteli gübreler genellikle az ya da çok çinko içerir.
Çinko sülfat, inorganik bir bileşiktir. Doğal olarak besinlerde ve suda bulunmasının yanı sıra insan vücudunda kanda belirli bir miktarda bulunması elzem bir detaydır. Bu sebeple çinko eksikliğine sahip bireylerin bu eksikliklerini tedavi ettirmeleri ve buna uygun bir şekilde beslenmeleri gerekir.
Çok eski zamanlardan bu yana “beyaz vitriol” olarak bilinen çinko sülfat ve hidratları beyaz renge sahiplerdir yahut renksizlerdir. Katı bir forma sahiplerdir. Çinko sülfat hemen hemen her türlü çinko içeren malzemenin sülfürik asit ile işlenmesi sonucu meydana getirilir. Beyaz ve granül toz formunda bulunan şekillerinin olma ihtimali de vardır.
Moleküler formülü ZnSo4 olan çinko sülfat bileşiğinin pek çok sektörde kullanımı vardır. Bu bileşik tıp ve ilaç sektöründe, tekstil sektöründe, elektrik sektöründe, boyama alanında, deri endüstrisinde ve en çok da tarım sektöründe kullanılan bir bileşiktir.
Çinko sülfat bileşiği, tıpta kan sulandırıcı ile birlikte kullanılır. Çinko sülfat hidratları ticari olarak kullanılırlar. Bu alanda en çok suni ipek üretiminde kullanılır. Ayrıca bu bileşik litofon pigmentinin öncüsüdür.
Çinko sülfat, hayvan yemlerinde gübrelerde, diş macunlarında ve tarımsal spreylerde çinko eksikliğini kapamak için kullanılır. Meyve ve sebzelerin görünümünü güzelleştiren çinko sülfat, ağaçlarda meyve sayısı ve meyve tutumunu sağlar. Topraktaki pH dengesini de düzenleme özelliği vardır.
Çinko, vücut için gerekli olan eser minerallerden biridir. Çünkü vücut tarafından üretilemediği için dışarıdan alınması gereken bir moleküldür.
Çinko, vücutta yaklaşık 200 enzimin çalışması için gerekli bir bileşiktir. Bu nedenle sağlıklı vücut fonksiyonlarına sahip olmak için çinko takviyesi gerekir. Çinko sülfat ile bu desteklenebilir.
Çinko sülfat takviyesi bağışıklığı artırır ve soğuk algınlığı ile mücadele eder. Kansere karşı mücadelede güçlü bir antioksidan olarak görev yaptığı bilinir. Çinko sülfat, hormonları dengeler. Hem erkek hem kadında üreme faaliyetlerinin daha düzgün olmasına fayda sağlar. Çinko kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu sebeple diyabetle savaşır. Kan damarlarını destekleyerek kalp sağlığını korumak için büyük fayda sağlar.
Çinko, besin emilimi ve sindirime yardımcı olur niteliktedir. Karaciğer sağlığına büyük bir faydası vardır. Kas gelişimi ve onarımı için büyük bir destek sağlayan çinko, büyüme faktöründe de etkilidir.
Genel olarak bakıldığında, topraklarda çinko miktarı çoğu zaman oldukça az miktardadır. Özellikle de yüksek pH bulunan ve kireç oranı da yüksek olan topraklarda çinkoya çok az rastlanır. Sonuç olarak bu topraklarda yetişen meyve ve sebzelerde çinko eksikliğine rastlanır. Yıkanmış ve asidik olan topraklarda ise bitkiye faydalı olan çinko oranı düşüktür. Buda bu topraklarda yetişen bitkilerin çinko eksikliğiyle tüketiciye ulaşmasına neden olur. BU yüzden Çinko Sülfat toz gübre takviyesi, bitkiler ve toprak bakımından oldukça önemlidir. Çinko eksikliği bulunan meyve ve sebzeler insan sağlığı açısından tehlike arz edebilir.
Çinko sülfat toz gübre, kükürt ve çinko birleşiminden meydana gelen bir gübre çeşididir. Çinko sülfatın toksik oranı, üründe bulunan çinko miktarıyla da doğru orantılıdır. Öyle ki çinko hayvan, insan ve bitkilerin beslenmesinde ve hayatını sürdürmesinde gerekli olan bir mineraldir. Doğal ortamda, besinlerde ve suyun içerisinde fazlasıyla yer alır.
Çinko sülfat toz gübre, meyvesi bulunan hemen her bitkide taban gübresi şeklinde, dikim çukurunda ve sulandırmak suretiyle verilir. Meyve ve sebzelerde kök kısmının kuvvetlenmesine çiçeklenme miktarının artmasına sebep olur. Uygulandığı takdirde bitkilere zararlı maddelere karşı kuvvet verir. Hastalıklara karşı ise son derece dirençli tutar. Hızı etki beklentisinin bulunduğu alanlarda sıklıkla tercih edilir. Ayrıca potasyumca zayıf bulunan ve ek olarak potasyum ihtiyacı bulunan bitkilerin yetiştiği topraklara da takviye edilebilir.
Çinko sülfat gübresi, bitkiler tarafından en çok ihtiyaç duyulan elementlerden bir tanesidir. Göreceli olarak küçük miktarlarda ihtiyaç duyulsa da çinko eksikliği sonucu dikkate değer verim kayıpları yaşanır. Hatta bazı koşullarda bitkinin iflasına bile sebebiyet veren çinko eksikliği mutlaka önüne geçilmesi tavsiye edilen bir durumdur.
Çinko eksikliği dünya üzerindeki pek çok toprakta meydana gelebilecek bir durumdur. Bazı topraklarda kendiliğinden düşük çinko miktarı varken bazı topraklarda dış etkenler sonucu çinko eksikliği yaşanabilir. Bu dış etkenler kuraklık, hastalık, bitkinin yaşadığı stres ve baskı olabilir.
Çinko eksikliği bitkilerde pek çok farklı şekilde tespit edilebilir. Özellikle yapılacak analizler sonucu öğrenilebileceği gibi bitkinin bazı özelliklerinden de çinko eksikliği yaşadığı anlaşılabilir. Çoğunlukla bitki, çinko eksikliğine maruz kaldığı zaman yapraklarında ve gelişmesinde sorun yaşar. Gözle görülür belirtiler de verir. Gelişme geriliğine ek olarak, olması gerekenden küçük şekilde yapraklar, çalımsı bitkilerde tepe dallarında boğum aralarının uzaması ve saplarda nekrozlar gibi sorunlar meydana gelir.
Çinko eksikliğini farklı bitkilerde farklı şekillerde görme şekli vardır. Mesela buğdayda çinko eksikliği yapraklardaki çizgilenmeden anlaşılır. Elmada rozetleşme yani yaprakların olması gerekenden küçük olması hali de çinko eksikliği belirtisidir. Ayçiçeği bitkisinde bodurlaşma ve şeker pancarındaki nevrozlar da bitkinin çinkoya ihtiyacını olduğunun bir işaretidir.
Çinko eksikliği mutlaka çözüme kavuşturulması gereken bir durumdur. Bu da çinko sülfat gübresi sayesinde çözümlenebilir. Çinko sülfat gübresi bitkiler için hızlı etki eden bir çinko kaynağıdır. Çinko sülfat gübresi bitkilerin bodur kalmasını önler bitki boyunu ve sap kalınlığını da arttırır. Tahıllarda kardeşlenme ve sapa kalkmayı, sebzeler ve meyve ağaçlarında sürgün sayısı artmasını destekler. Sürgün sayısı ve meyve artışı doğru orantılıdır.
Çinko sülfat gübresi ağaçlarda gövde ve dal gelişimini hızlandırdığı gibi yapraktaki sararmaların, erken dökülmenin ve küçülmenin önüne geçer. Meyve ağaçlarında meyve tutumunu artırır meyvede besin elementlerinin yeterli olmasına yardımcı olur. Çinko sülfat gübresi meyvede şekil bozukluklarını önler.
Çinko sülfat gübresinin her bitki için farklı bir uygulama zamanı vardır. Farklı bitkilere gereken zamanda gübrenin verilmesi, bu gübreden alınan verimin maksimum olmasına yardımcı olur. Mesela domates, biber, patlıcan, hıyar, karpuz, kavun, kabak ve çilek bitkilerine çinko sülfat uygulanması için en uygun zaman dilimi fide dikiminden itibaren başlar. Bağ bitkileri ve kivi meyvesine çinko sülfat gübresi, çiçeklenme öncesi gözler uyanırken verilmelidir. Muz iççin çinko sülfat gübresini vermenin en uygun zamanı doğum öncesidir.
Çinko sülfat gübresi; narenciye ürünlerine, kiraza, vişneye, şeftaliye, kayısıya, eriğe, elmaya, armuta, ayvaya ve zeytine çiçeklenme öncesinde verilmelidir. Mısır ve ayçiçeği bitkilerine çinko sülfat gübresi vermek için en uygun zaman, bitki boyunun 15-20 santimetre olduğu dönemden itibaren başlar.
Patates, şeker pancarı ve havuç gibi toprak altında yetişen bitkiler için çinko sülfat verilecek en uygun zaman çiçeklenme öncesidir. Buğday, arpa ve çeltik gibi bitkiler için ise bu zaman kardeşlenme dönemi olarak bilinir ve uygulanır.
Özellikle Çukurova bölgesinde yetişen pamuk bitkisine çinko sülfat gübresi taraklanmadan önce verilmelidir. Fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerden olan bitkilere gübre gelişme dönemi boyunca verilebilir. Aynı zamanda bu süreç yaprağı yenen sebzeler için de geçerlidir. Örnek vermek gerekirse marul, kıvırcık, lahana...
Gelişme dönemi boyunca çinko sülfat gübresi verilmesi uygun olan başka bitkiler de vardır. Soğan, sarımsak, yeşil alanlar ve süs bitkileri bu bitkiler arasında sayılabilir. Son olarak fındık, ceviz, antep fıstığı gibi ürünlerin bitkilerine çinko sülfat gübresi sürgün zamanı verilebilir.
Çinko sülfat gübresinin pek çok farklı verilme yolları vardır. Bu gübre, yapraktan önerilen dozlar ile 10-15 gün aralarla verilebilir. Damla sulama yöntemi ile çinko sülfat gübresi topraktan ve önerilen dozlar ile haftalık periyotlar halinde verilebilir.
Çinko sülfat, bitkiler için son derece önemlidir. Bu sebeple gübre ile eksikliği kapatılabilir. Çinko sülfat gübresi kaliteli markalardan alınmalı ve doğru zamanlarda, gerektiği kadar kullanılmalıdır. Fazla ve yanlış zamanda kullanılan çinko sülfat gübresi çevre kirliliğine sebep olabilir. Çinko sülfat gübresinin kaliteli ve bilinen markalardan alınması gerektiği gibi uygun fiyata da sahip olması gerekir.
Ufuk tarım olarak firmamız, hem kalite hem de uygun fiyat garantisi sunmaktadır. Hizmetlerimizden faydalanmak için bizimle iletişime geçebilir, ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemize göz atabilirsiniz.