Çiçek bakımı sulamasından gübrelemesine kadar her yönü ile dikkatle gerçekleştirilmesi gereken işlemlerden biridir. Nadir görünüşleri ve kendine has güzellikleri ile yaşam alanlarına, bahçelere hoş bir hava katan çiçeklerin bakımı da bir hayli önemlidir. Söz konusu çiçek bakımı olduğunda ise bilinmesi gereken birçok var.
Çiçekler oldukça narin ve hassas canlılardır. Tıpkı insanların ihtiyaç duyduğu gibi çiçeklerin de besin almaya ve bakıma ihtiyaçları vardır. düzenli sulama ve gübreleme bu noktada büyük önem taşımaktadır. Her çiçeğin farklı su ve gübre ihtiyacı olduğunu da unutmamak gerekir.
Güneş ışığına duydukları ihtiyaçtan topraktan elde etmeleri gereken besine kadar çiçeklerin cinslerine göre değişiklik gösterir. Tüm çiçekler hakkında yapılabilecek bir genelleme ise hepsinin yaşamak için besine ihtiyaç duydukları gerçeğidir. Çiçek bakımı nasıl yapılır? En genel hatları ile çiçeklerinize bakarken dikkat etmeniz gerekenleri yazımızda derledik.
Çiçek bakımı, çiçeklerin türlerine ve cinslerine göre farklılık gösterir. Bazı çiçekler güneş ışığını severken bazıları sevmeyebilir. Bununla birlikte su ihtiyacından topraktan talep edilen besinlere kadar çiçekler için değişiklik gösterebilmektedir.
Çiçek bakımı yapılırken unutulmaması gereken hususlardan biri de doğru gübrelemedir. Birçokları tek bir gübre tipi olduğunu zanneder. Oysa ki gübreler içerisinde barındırdıkları besin çeşitliliği ve besin değerlerine göre ayrılırlar. Bazı gübrelerin besin barındırma potansiyeli daha yüksekken bazı gübrelerin daha az olabilir. Bu nedenle çiçekleriniz için gübre seçerken tam olarak ihtiyaç duydukları gübreleme işlemini yaptığınızdan emin olmalısınız.
Çiçek gübrelemesi yapılırken çiçeğin besin ihtiyacı göz önünde bulundurulur. Bazı çiçekler topraktan diğer çiçeklere oranla daha fazla besin almaya ihtiyaç duyar. Bu durum çiçeklerin gübreleme zamanları üzerinde de etkilidir.
Çiçek gübreleme işlemi yapılırken mutlaka doğru zamanda işlem yaptığınızdan emin olmalısınız. Özellikle kış ve sonbahar aylarında yapılan gübreleme işlemlerinden verim almak çoğu zaman olanaksızdır. Çiçek gübrelemesi genellikle ilkbahar ve yaz aylarında yapılır.
Çiçeklerin bahar aylarında gübrelemeye ihtiyaç duymalarının en büyük nedeni ise gelişim açısından oldukça hızlı oldukları aylar olmasıdır. Çoğu çiçek sonbahar ve kış aylarında gelişim yönünden dinlenmeye çekilir. Bu nedenle çiçeklerin gübreleme işlemleri ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Böylece gelişimlerinin hızlı olduğu dönemde besin alarak gelişmeleri mümkün olur.
Çiçeklerin gübreleme zamanı genellikle bahar ayları olsa da bazı çiçekler için bu durum değişiklik gösterebilmektedir. Çiçeğiniz için gübre alırken ya da çiçek alırken mutlaka bir uzmandan bilgi almanız önerilir. Çiçekler doğru zamanda gübrelendiğinde beklediğinizden çok daha hızlı büyüyebilirler.
İlkbahar ve yaz aylarının neredeyse tüm çiçekler için besin alma zamanı olduğu bilinir. Çiçekler ihtiyaç duydukları besin değerlerini topraktan ve güneş ışığından alırlar. Topraktan aldıkları besinleri ise ancak toprak zenginse alabilmektedir. Topraktan besin alımının arttırılması için gübreleme büyük önem taşımaktadır.
Özellikle saksı çiçekleri için gübreleme hayati önem taşır. Saksıda bulunan besin değerlerinden başka kaynağı olmayan çiçekler düzenli gübreleme yapılmazsa gelişip büyüyemezler. Gübreleme zamanı ise ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu süreçte doğal gübreler tercih etmek çiçeğiniz için çok daha sağlıklı olacaktır.
Çiçek gübresi alırken dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Çiçeklerinizin cinsi ise dikkat etmeniz gereken başlıca hususlardan biridir. Bununla birlikte içerisinde besin açısından bol bol fosfat ve potasyum bulunan çiçek gübreleri çiçeklerin açması ve büyümesi için tercih edilmelidir.
Çiçek gübresi tercih ederken dikkat etmeniz gereken başlıca önemli noktalar ise aşağıdaki gibidir;
Her bir faktör çiçeklerin büyümesi ve canlanması için zaruridir. Yanlış gübre kullanımı tıpkı kediniz için köpek maması almak gibi bir durumdur. Çiçeklerinizin ihtiyacı olan besinleri doğru belirlemek konusunda tereddütleriniz olabilir. Bu durumlarda herhangi bir sorun yaşamamak için doğrudan Ufuk Tarım bünyesinde hizmet veren müşteri temsilcileri ile iletişim kurabilirsiniz.
Firmamız tarafından zengin besin değerlerine sahip kaliteli gübreler tercih edilmektedir. Gübre alırken hangi türden çiçek için aldığınıza da özen göstermelisiniz. Bitkinizin çiçek açması için gübreleme yapıyorsanız azot oranı düşük olan ancak fosfat ve potasyum oranı yüksek olan gübreler tercih etmeniz gerekir.
Gübre kalitesi birçok yönden farklılık göstermektedir. Her toprağın barındırdığı besin değerlerinin aynı olmaması beraberinde her toprakta her bitkinin de yetişememesinin ana nedenidir. Bu durum söz konusu olduğunda saksı çiçekleriniz için de doğru gübre tercihi çiçeğinizin beslenmesi için hayati önem taşımaktadır.
Gübre kalitesi hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle gübrenin içerisinde barındırdığı besin değerleri ve bu besin değerlerinin miktarı göz önünde bulundurulmalıdır. Gübre alırken mutlaka çiçeğinizin ihtiyacı olan besinleri barındırıp barındırmadığına bakmalısınız.
Bu gibi konular alanında uzmanlık isteyen hususlardır. Bu nedenle zorluk çekmeniz ya da hangi gübreyi alacağınızı bilemediğiniz durumlarda doğrudan iletişim hattı üzerinden müşteri temsilcilerimizden destek alabilirsiniz. Ufuk Tarım resmi web sitesi üzerinden kaliteli gübre alabilir ve çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Çiçeğinizin suya ve güneşe ihtiyacı olduğu gibi topraktan besin almaya da ihtiyacı vardır. Çiçek bakımı yaparken doğru gübre kullandığınızdan emin olun. Yaz aylarında gelişmeye açık olan çiçekleri güneş, su ve toprak yönünden doğru beslemek gerekir. Çiçeğinizin saksı değişimi yaparken de toprak değişimi için gübre kullanmayı unutmayın.
Çiçek bakımının püf noktalarını değerlendirmek gerekirse öncelikli olarak çiçeklerinizin ihtiyacı olan 3 besin kaynağını sağlamaya özen gösterin. Oda sıcaklığına alışık olan çiçekler için zaruri olan bir başka besin de güneş ışığıdır. Saksı bitkilerinizi toprak seçimi konusunda seçici olarak büyütmek onların daha canlı olmalarını sağlayacaktır.
Sulama çiçeklerin gelişmeleri için zaruridir. Çiçeklerinizi doğru sulama yöntemi ile sulayarak besin ihtiyacının bir kısmını karşılayabilirsiniz. Fazla su vermek ya da az su vermek çiçeklerinizin soluklaşmasına ve köklerinin kurumasına neden olacaktır.
Bitkiye uygun sulama hakkında detaylı bilgi almak için müşteri hizmetlerimizden destek alabilirsiniz. Alanında deneyimli ve uzman kadromuz ile çiçekleriniz hakkında ihtiyacınız olan birçok konuda tam destek alabilirsiniz.
Zamanında gübreleme yapmak çiçeklerin bakımında oldukça önemlidir. Yanlış zamanlı gübreleme genellikle kış aylarında gerçekleşir. Birçok çiçek kış aylarında dinlenme moduna girer. Bu durum büyümenin azaldığını ifade eder. Çiçekler büyümeye elverişli dönemlerinde gübrelemeye ihtiyaç duyarlar.
Gübreleme yapılması gereken dönemlerden biri de saksı değişimi dönemleridir. Saksı değiştirilirken sadece gübre içeren toprak kullanmak yanlıştır. Çiçeğin kendi toprağı ile gübrenin harmanlanması gerekir. Harmanlanacak toprak ve gübre arasındaki oran ise çiçeğin cinsine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Güneş ışığı saksı çiçeklerinin yaşaması için zaruridir. Bununla birlikte doğrudan güneş ışığı birçok bitki tarafından sevilmez. Camın ağzına güneş ışığını uzun süre alacak bir yere çiçeği koymak kurumasına neden olabilir. Pek bilinmez ancak birçok bitki güneş ışığını dolaylı olarak almayı sever.
Çiçeğinizi sularken olduğu gibi güneş ışığı konusunda da yeteri kadar ve doğrudan olmayacak şekilde güneş ışığı almasını sağlamalısınız. Bu sürekli olarak çiçeğinizin yerini değiştirmenizi gerektirmez. Günün özellikle sabah saatlerinde güneş alan bir odada tülün arkasında duran çiçekler için gelişim doğrudan güneş ışığı alan çiçeklere oranla çok daha kolaydır.
Çiçeğinizin ihtiyacı olan güneş ışığını yine ihtiyaç duyduğu şekilde temin etmelisiniz. Doğrudan güneş ışığına çiçeklerinizi uzun süre bırakmaktan kaçının. Birçokları tarafından yapılan hatalardan biri de çiçeği fazla güneş ışığına maruz bırakmaktır.
Çiçeğinizi güneş ışığına maruz bıraktıktan sonra kurumaya başladığında toprağını suya gömmek de yapılan başka bir hatadır. Bu çiçeğin yapraklarını güneş ışığı ile köklerini ise fazla su ile çürütmek olacaktır.
Çiçek bakımı söz konusu olduğunda sıkça yapılan başka bir hata da gübreleme zamanı ve gübreleme şeklidir. Gübrelemenin zamanı konusunda bahar ve yaz aylarının tercih edilmesi gerektiğinden bahsetmiştir. Gübreleme şekli ise çoğu zaman saksı değişimi zamanlarında yapılmalıdır.
Saksı değişimine ihtiyaç duymayan çiçekler için gübreleme eşme yolu ile gerçekleştirilebilir. Gübrelemenin çiçeğin toprağını eşme yolu ile yapılması acemiler için riskli olabilir. Toprağı eşerken çiçeğin köklerine zarar vermediğinizden emin olmalısınız. Çiçeğin köklerini koparmak ya da kırmak beraberinde birkaç gün içerisinde çiçeğinizin ölmesine neden olacaktır.
Birçokları tarafından çiçek bakımı kolay zannedilen hususlardan biridir. Oysa ki çiçekler de diğer tüm canlılar gibi bakıma ve beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Evde büyütülen saksı çiçeklerinin bakımı konusunda hata yapmak beraberinde çiçeklerin hızlı bir şekilde ölmelerine neden olabilir. Çiçekler için doğru bakım ve beslenme yaşamalarının zaruri gerekleridir.
Çiçekleriniz hakkında gübreleme hususunda merak ettiğiniz konular olabilir. Özellikle gübre tercihi konusunda besin değerleri açısından doğru tercihi yapmak çoğu zaman zordur. Her bir çiçeğin kendi ihtiyaçları ve kendi bakım gerekleri bulunur. Çiçeğiniz için gerekli gübreyi bilmiyor ve hangi gübreyi alacağınız konusunda tereddütlü iseniz doğrudan müşteri temsilcilerimize danışabilirsiniz. Çiçek bakımı söz konusu olduğunda doğru bakım ile çiçeklerinizi canlandırabilir ve uzun yıllar boyunca yaşatabilirsiniz.