Biberiye bitkisi, ballıbabagiller familyasına mensuptur. Anayurdu Akdeniz havzasıdır. Ülkemizde batı ve Güney Anadolu kıyı şehrinde yetişir. Kuşdili olarak da bilinen biberiye, çok yıllık çalı görünümlü bir bitkidir. Yaprakları dil şeklindedir. 2-3 cm uzunluktadır. İlkbahar ve yaz aylarında çiçeklenir ve tüm mevsim boyunca çiçekli kalır. Biberiye bitkisinin yaprakları, uçucu yağ içerir. Bu uçucu yağlar, borneol, linalool, kamfen, sineol,gibi etmenlerden oluşur.
Biberiye, eşsiz bir peyzaj elemanı olmanın dışında asıl olarak mutfakları şenlendiren ve sağlık alanında kullanılan çok amaçlı bir bitkidir. İnce ve uzun gövdeli bitkinin alt kısımları, zamanla kahverengiye döner ve kabuklanır. Biberiye bitkisinin çiçekleri üst kısmında toplanır. Ülkemizde en fazla Mersin ve Adana bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sıcak ve kurak iklimleri seven bir bitkidir. Çok dayanıklı olduğu için düşük sıcaklıklara da yüksek sıcaklıklara da direnç gösterebilir.
Biberiye, bitkiler aleminde en faydalı ve kolay yetiştirilen bitki türleri arasında yer almaktadır. Yetiştirilme aşamaları sırasıyla ve düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde gelişimlerini sorunsuzca tamamlarlar. Biberiye yetiştiriciliği sanıldığının aksine pratik ve az maliyetlidir. Bu sebeple ister evlerinizde, ister bahçelerinizde biberiye bitkisini kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Biberiye üretimi için dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar vardır. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde, biberiyeleriniz çok verimli bir şekilde yetişecektir.
Biberiye Ekimi: Biberiye tohumunun kaliteli olması hasadın verimliliği açısından oldukça önemlidir. Biberiye tohumlarını ekmeden önce nemli bir bezde bekletmek, çimlenmesini güçlendirecektir. İnce elenmiş ve torf karışımından oluşmuş toprağı biraz ıslatarak nemlendiriniz. Ardından tohumları toprağa yerleştirerek üstünü yine aynı toprakla kapatınız. Ekim işlemi bittikten sonra toprağın üstünü tekrar nemlendirmek gerekmektedir. Ekilen tohumların çimlenmesi yaklaşık 10 günü bulacaktır. Biberiye tohumu çimlenmeye başladığında güneşten korumak gerekir. Biberiye tohumları fide şekline geldiği zaman daha geniş bir saksıya alabilirsiniz.
Biberiye Sulama: Yeni ekilen biberiye tohumları azar azar ve sık bir şekilde sulanmalıdır. Filizlendikten sonra bu işlemi azaltmak gerekir. Biberiye bitkisi kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Fakat toprağı çok kuruduğu ve sulaması çok ihmal edildiği takdirde maalesef ki gelişimini yavaşlatır, hatta bu durum solmasına sebep olabilir. Bu gibi olumsuzlukları yaşamamak adına toprağı kontrol ederek yeterli miktarda sulama yapılmalıdır. Sulama yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de mümkün oldukça ılık su ile sulama işlemi yapılmalıdır. Çok soğuk veya çok sıcak sular maalesef ki biberiye bitkisinin ölmesine sebebiyet verir.
Biberiye Gübreleme: Biberiye bitkisinin yüksek verim sağlaması için azota, fosfora, potasyuma, sülfüre ve magnezyuma ihtiyacı vardır. Azot gübresi uygulanacağı zaman, hasattan sonra yapılması daha olumlu sonuçlar verecektir. Fakat, aşırı miktarda azot gübrelemesi yapmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü esansiyel yağın kalitesini olumsuz etkileyecektir.
Biberiye Hasadı: Biberiye hasadı ikinci yıldan itibaren yapılmalıdır. Daha erken yapılırsa az verim alınabilir. Yılda bir veya iki kez yapılmasında fayda var. Bu sayede biberiye bitkisinin hasattan sonra da yeniden büyümesi sağlanabilir. Uçucu yağı alınacak biberiyenin, tam çiçeklenme zamanı Haziran-Temmuz aylarıdır. Genç sürgünlerin bulunduğu üst kısmı biçilerek gölgede kurutulur. Ardından uçucu yağlar ayrıştırılır. Hasat işlemi böylelikle tamamlanmış olur.
Akdeniz bitkisi olduğu için biberiye, güneşi ve sıcak havayı oldukça sever. Yüksek sıcaklık ve kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Kış mevsimlerinde yaşanan aşırı soğuk havalara hassasiyet gösterir. Bu sebeple rakımı yüksek olan yerlerde yetiştiriciliği yapılamaz. Rakımı yükseldikçe ve deniz kıyısından uzaklaştıkça içinde bulunan uçucu yağ miktarında azalmalar meydana gelir. Akdeniz ikliminin verimsiz, kireçli ve eğilimli topraklarında doğal halde yetişir. Toprak isteği bakımdan çok seçici bir bitki değildir. Ancak tınılı toprakları oldukça sever.
Biberiyenin insan vücuduna saymakla bitmeyecek kadar çok faydası vardır. İçindeki mineral ve vitaminler sayesinde birçok sağlık problemine çare olur. En bilindik faydalarını sizler için derledik:
- Yemeklerde kullanılır, hoş ve aromalı bir tat verir.
- Zengin içeriği ile demir ve kalsiyum kaynağıdır.
- Uyanıklığı ve odaklanmayı artırmaya yardımcı olur.
- Biberiye yağı saç uzamasına faydalıdır.
- Hazmı kolaylaştırır, sindirimi düzenler.
- Astım ve bronşite iyi gelir.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Cildi derinlemesine temizler ve mikropları kırar.
- İdrar söktürücüdür.
- Damar tıkanıklıklarını giderir.