Ülkemiz, sebze ve meyve yetiştiriciliğinde son derece zengin bir toprak çeşidine sahiptir. Yetiştirilen tüm meyvelerden maksimum derece verim ve lezzet alınmaktadır. Fakat bu aşamada birçok detayın göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Doğru gübreleme, doğru zamanda sulama ve toprak istekleri gibi ayrıntıların önemli olduğunun altını çizmek isteriz.
Türkiye’de en çok yetiştirilen meyvelerin başında armut gelmektedir. Lezzeti, sağladığı fayda ve kullanım alanlarıyla tüketim oranı oldukça yüksek olan armut, ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Armut yetiştiriciliğinde kaliteli meyveler elde etmek istiyorsanız birçok faktöre önem vermeniz gerekmektedir. Ilıman bir iklim meyvesi olan armut, güneşin bol olduğu sıcak yaz aylarından hoşlanmaktadır. Bu yüzden soğuğa karşı dayanımı düşüktür. Armut yetiştiriciliği ile uğraşanlar, bu ürünün soğuktan hoşlanmadığını bilmekle birlikte, uyguladığı her işlemi bu kapsamda gerçekleştirmektedir.
Armutun yetiştirilme aşamasında toprağın içerisindeki besin maddelerinin son derece zengin olması gerekmektedir. Aynı zamanda derin ve geçirgen olması gerekliliğini de hatırlatmak isteriz. Taşlı topraklarda yetişen armut, şekil açısından istenilen boyut ve ebatlara ulaşmayabilir. İhtiyaç duyulan derinlik ve geçirgenlikte olmayan topraklarda, armutun yapısında şekilsizlikler meydana gelir.
Toprak istekleri kapsamında doğru bir uygulama gerçekleştirildiğinde armut ağaçları kuvvetli büyür. Armut yetiştiriciliğinde en önemli kısıtlardan biri de soğuklama ihtiyacıdır. Kış aylarında gerçekleştirilen bu işlem, armut bahçesi için son derece önem arz etmektedir.
Armutun kalitesi, meyve eti, sertliği, şekli ve lezzetinden anlaşılmaktadır. Armutlar açık yeşil bir renkte olmakla birlikte yeme olumunda çok açık sarıdır. Yetiştiriciliğinde kullanılan anaç iki farklı türden meydana gelmektedir. En sık kullanılanı ise armut çöğürleridir. Derin toprak isterler ve ayva anacı üzerine aşılanmaktadırlar.
Ayva anacı sulamaya ihtiyaç gösterir ve kireçli topraklardan hoşlanmaz. Bazı armut çeşitleri ne yazık ki ayva anacı ile uyuşmamaktadır. Bu durumda Beurre Hardy gibi ara anaç kullanılmaktadır. Ara anaçlar ayva ile uyuşmaktadır.
Armutlar, tereyağ tipinde çok sulu olduğu zaman Temmuz’un 3. haftasında toplanmaktadır. Meyveleri iri ve ince kabuklu olmakla birlikte hafif ekşi bir tada sahiptir.
Armut, çeşitlilik bakımından oldukça zengin bir yere sahiptir. 5000’in üzerinde çeşidi olmakla birlikte ülkemizde 640 civarındadır. Yerli çeşitlerimizin başında Akça gelmektedir ve en erken olgunlaşan meyvelerden biridir. Meyvesinin küçük olması sizi yanıltmasın! Oldukça tatlı ve suludur. Akça’nın beraberinde Mustafabey gelmektedir. Akça’ya göre boynu bir tık uzun ve kabuğu kalındır.
Armut çeşitlerinden olan Coscia, ayva ile uyuşmazlığıyla bilinmektedir. Meyvesi iri olmakla birlikte kalın bir kabuk yapısına sahiptir. Az kumlu olan bu meyve, beyaz etli ve suludur. Santa Maria ise uzun bir süre saklanabilme-depolanabilme özelliğine sahiptir. Çeşitleri arasında yer alan Williams, gerek sofralık gerekse kurutmak için kullanılabilmektedir. Bununla birlikte konservelik olarak da kullanıldığını belirtmek isteriz.
Doyenne Du Comice armut çeşitlerinden bir diğeridir ve Eylülde hasat edililir. En önemli özelliklerinden biri ayva ile uyuşmasıdır. Passe Crassane ise kalın ve paslı bir kabuk yapısına sahiptir. Avantajları arasında uzun süre saklanabilme özelliği yer almaktadır.
Meyvesi en iri olan çeşitlerin başında Deveci gelmektedir. Kabuğu incedir ve güneş gören kısmı kırmızı renktedir. Sulu bir yapıya sahip olmakla birlikte hafif tatlıdır. Meyve eti beyaz olan bu armutlar boyunsuz yapısıyla öne çıkmaktadır.
Ülkemiz, armut yetiştiriciliği söz konusu olduğunda zengin bir konuma sahiptir. Farklı armut bahçelerine sahip olan birçok ilimizde birden çok çeşit yetişmektedir. Samsun ve Ankara, bu illerin başında gelmektedir. Dünya genelinde ele alırsak İspanya, Çin, Almanya, Birleşik Devletler, İtalya, Fransa ve Belçika olarak sıralayabiliriz. En çok Washington ve Kuzey Kaliforniya’da yetişmektedir.
Armut, nefis lezzetinin yanı sıra birçok faydayı da beraberinde sunmaktadır. Farklı çeşitleri birçok hastalığın önüne geçilmesini sağlarken, insan sağlığına olumlu yönde etki etmektedir. Özellikle obeziteyle baş etmenizi desteklediğini söyleyebiliriz. Bünyesinde barındırdığı zengin lif kaynağıyla uzun süre tokluk hissi yaratır. Sağlıklı bir şekilde zayıflamanızı destekler.
Armutun en önemli faydalarından biri kuşkusuz kanser hücrelerinin oluşumunu engellemesidir. Anti kanserojen özelliğiyle son derece faydalı bir meyvedir. Bununla birlikte sindirim sistemini düzenleyerek bağışıklığı da güçlendirmektedir. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkları önlemektedir.
Faydalarının başında kalp sağlığına olumlu ölçüde etki etmesi gelmektedir. Bünyesinde barındırdığı potasyumla kan akışını da arttırmaktadır.
Armutun içerisinde bulunan mineraller, kemikleri güçlendirmektedir. Bu sayede kemik erimesi gibi hastalıkların önüne geçilmektedir. Yüksek tansiyonu da dengelemeye yarayan armut, nefes darlığı gibi sorunları önlemektedir. Diyabet hastaları ara öğünlerde armut tükettiği takdirde ihtiyaç duyulan sağlığa ulaşılabilir.
Armut, leziz tadının yanı sıra insan sağlığına sunduğu faydayla son derece etkili bir meyvedir. A,B,C ve K vitaminleri içeren bu meyve, hemen hemen her hastalığın önüne geçilmesine büyük ölçüde etki etmektedir.
Armut, vücut sağlığını kattığı etkinin yanı sıra cilt sağlığına da atıfta bulunmaktadır. Düzenli bir şekilde tüketildiğinde cilde parlaklık kazandırmaktadır. Kan akışını arttırdığı için ciltte sağlıklı bir görünüm oluşturmaktadır. Armut yetiştiriciliği, hem vücut hem de cilt sağlığı kapsamında son derece önemli bir işlemdir. Bu yüzden armut yetiştiricileri tüm uygulamaları kusursuzca gerçekleştirmektedir.
Doğru sulama ve hasat toplama gibi işlemlerle yetiştirilen armutta, son derece üstün bir verimlilik elde edilir. Aynı zamanda sulu ve lezzetli bir tat da kaçınılmaz olacaktır. Cilt sağlığınızı korumak ve birçok hastalığın önüne geçmek için armut tüketimine özen göstermeniz gerekmektedir. Mineral açısından zengin bir içeriğe sahip olan armut, her derde deva denecek kadar önemli bir besin kaynağıdır.