Antoryum bakımı evlerde baş tacı olan mükemmel bir çiçek olan Antoryum hakkında en çok araştırılan hususlardan biridir. Antoryum çiçeğinin muhteşem görüntüsü ve huzur veren şekli ile sıkça tercih edildiği bilinir.
Antoryum bakımı ise birçok yönden dikkat edilmesi gereken, belli başlı kurallar doğrultusunda yapılması şart olan bir bakımdır. Çiçek bakımı söz konusu olduğunda her çiçek türünün kendine has bir bakım ritüeli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Antoryum çiçeği bakımı, gübrelenmesi, çoğaltma yöntemleri hakkında merak edilenler yazımızda.
Antoryum çiçeği genellikle Amerika’da yetişen muazzam görüntüsü ile insanları büyüleyen bir flamingo bitkisi olarak bilinir. Arum ailesinden olan bu çiçek Dünya genelinde kuyruk çiçeği olarak da anılmaktadır. Meksika’nın kuzey kesimlerinde ve Arjantin’in kuzey kesimlerinde etkin olarak yetiştiği bilinen bu çiçeğe Karayipler’de de rastlamanız mümkün.
Saksıda yetişen Antoryum bitkisi farklı renklerde yetişebilmektedir. Çiçeğin karşılaşabileğiniz renk seçenekleri ise kırmızı, pembe, yeşil ve beyazdır. Bu çiçeklerin yaklaşık boyu 50 cm civarında olmakla birlikte 80 cm’e kadar da Antoryum çiçeği görmek mümkündür.
Ülkemizde Antoryum bitkisinin yetiştirildiği popüler olarak pek bilinmez ancak bu bitkiyi yetiştirenlerin sayısı da oldukça fazladır. Oldukça güzel bir görüntüsü olması nedeni ile bahçe ve ev süslemelerinde başköşeyi kapan çiçeklerden biridir.
Antoryum çiçeği anlamı itibari ile de yeşil severler tarafından çok sık tercih edilmektedir. Eski zamanlardan bu yana bilinen anlamı ile Antoryum çiçeği evlere bereket ve bolluk getiren bir çiçektir. Bu nedenle de çiçeğin yetiştiği coğrafyalarda insanlar yeni ev aldığında misafirliğe giderken de götürülür.
Çiçeğin bulunduğu evlerde zenginlik ibaresi olarak da kabul edildiği bilinmektedir. İlk kez 1800’lü yıllarda Kolombiya civarında keşfedilen bu çiçek türünün üretilmesinde laboratuvar ortamlarından faydalanılmaktadır.
Antoryum çiçeğinin başka bir anlamı da misafirperverlik demektir. Bu çiçeğin bulunduğu evlerde yaşayan insanların misafirperver görüldüğü de bilinmektedir. Anlamı ne olursa olsun Antoryum çiçeği muazzam görüntüsü ve insana huzur veren renkleri ile ortama bambaşka bir hava katmayı başaran çiçeklerden biri.
Kırmızı antoryum çiçeğinin anlamı itibari ile aşkı temsil ettiği bilinir. Şehvetli ve ateşli bir aşkın meyvesi olarak da anılır. Birçok aranjman içerisinde kırmızı antoryum görebilirsiniz. Çiçek ve aranjmanlara çok daha lüks ve şık bir hava kattığı da söylenebilir.
Beyaz antoryum çiçeği anlamı itibari ile sade bir yaşamı temsil eder. Güzel ve saf bir görüntü sunuyor olması nedeni ile birçok koyu renkten oluşan çiçeğin arasında beyaz antoryumu görebilirsiniz. Çiçeğin kelimenin tam anlamı ile zarafet ve masumluğu temsil ettiğini söylemek mümkün.
Yeşil antoryum çiçeği pek bilinmese de aşkı temsil eder. Ancak kırmızı antoryumdan farklı olarak aşkın saf ve temiz halini yansıtır. Ateşli bir aşktan ziyade daha çok saf ve temiz bir aşkı temsil etmesi nedeni ile de tercih edildiği bilinmektedir.
Pembe antoryum çiçeği anlamı itibari ile sevgiyi ifade eder. İnsanların karşı tarafa sevgisini ifade etmek için tercih ettiği bu çiçek tatlı ve hoş bir görünüme sahiptir. Canlı bir rengi olması nedeni ile yaşam alanlarını renklendirdiği için de tercih edilir.
Antoryum çiçeğinin yetişmesi için gereken bazı şartlar vardır. Her çiçek için azami önem taşıyan hususlar toprak, su ve güneştir. Bu üçü konusunda doğru tercihleri yapmanız halinde çiçeğinizin kısa sürede büyüyüp geliştiğini görebilirsiniz.
Antoryum çiçeği yetiştirmek için sağlamanız gereken koşullar aşağıdaki gibidir;
Antoryum bakımı itibari ile oldukça hassas olan çiçeklerden biridir. Hassas yapısı ve hemen solmaya müsait olması nedeni ile antoryum yetiştiriciliği alanında büyük dikkat ve özveri gerektirir. Bu güzel çiçeği yetiştirmek için bilmeniz gereken birçok püf nokta da bulunuyor. Bakımı kolay olmasına rağmen hassas hale getiren de bu püf noktalardır.
Antoryum çiçeği toprak bakımı itibari ile dikkat gerektiren bir bitkidir. Çiçeğin toprak bakımını yaparken öncelikli olarak köklerin çoğalıp çoğalmadığını test etmelisiniz. Kökler çoğalmadıysa toprağı değiştirmenize gerek yoktur.
Bu çiçekler aynı toprakta uzun süre yaşayabilirler. Ancak gereken gübreleme işlemlerini yapmaya özen göstermelisiniz. Toprak aynı kalsa da gübreleme yönünden yetersiz kalınması halinde bitki gereken besini alamayacağından büyüyüp gelişemez.
Uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre Antoryum bitkisi toprak değişimi işlemini 3 yılda 1 kez yapmanız yeterli olmaktadır. Toprak değiştirme işlemleri için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz önerilir.Toprağı sularken kireç içermeyen bir su ile sulama yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Kireçli su antoryum bitkisine zarar vermektedir.
Antoryum gübresi kullanılırken gübrenin bitkiye azar azar verilmesi tavsiye edilir. Sık ve az şekilde yapılan gübrelemeden çiçek daha iyi besin alabilmektedir. Bu gübreleme işlemini haftada bir kez azar azar yapmanız gerekir.
Haftalık olarak gübreleme yapmanın yanı sıra aynı zamanda ayda bir kez dolomit gübrelemesi yapmanız da önerilir. Bu işlemi 5 litre su için 1 yemek kaşığı dolomit gübresi olarak şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Antoryum için karışım toprak tercih edebilirsiniz. Bunun için aşağıda yer alan karışım toprak önerilmektedir;
Antoryum bitkisi zengin toprak tipinden hoşlanır. Humuslu ve zengin bir toprakta hızla gelişip büyüyebilirler. Düzenli gübreleme ile çiçeğinize ihtiyacı olan besini sağlayabilirsiniz. Ufuk Tarım bünyesinde bitkiniz için en uygun gübre ve toprağı temin edebilir, bitkinizin hızla gelişimini izleyebilirsiniz.
Antoryum çoğaltma yöntemleri itibari ile kolay bir işlem olduğu söylenebilir. Genellikle çoğaltma işlemleri için Mayıs ayı tercih edilir çünkü bu ay çiçeğin kökünden yavru vermeye başladığı aydır. Çiçeğin verdiği yeni kökü 45 gün kadar sonra başka bir saksıya dikerek çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Dar bir saksı tercih etmeye özen göstermelisiniz.