Amonyum sülfat (Şeker Gübresi), azotu amonyum formunda içeren gevşek bir kristal üründür. Beyaz renkli, kokusuz ve gübre olarak kullanılan inorganik bir bileşiktir. Amonyum sülfat, nadir doğal bir mineral olarak volkanik fümarollerde ortaya çıkar. Higroskopik bir üründür su, alkol ve benzinde çözünür.
Üretimi, amonyum sülfat, bir kimyasal işlemden imal edilmektedir. Sülfürik asidin eklenmesi, amonyağı gübre olarak çok uygun olan istenen amonyum sülfata dönüştürür. Alternatif olarak, amonyak, karbon dioksit ve alçı ile su kombinasyonu da mümkündür, ayrıca amonyum sülfat üre gübresine göre suda daha az çözünür. Asit oranı yüksek topraklarda şeker gübresi yerine %33 amonyum nitrat gübresi tercih edilir.
Amonyum sülfat, (NH 4 ) 2 SO 4, mahsullerin (sebzelerin) beslenmesinde önemli bir nitrojen (N) ve sülfür (S) kaynağı olan inorganik bir tuzdur. Doğrudan uygulanan gübre olarak da kullanılabileceği gibi NPK ve kompoze gübrelerin bir karıştırma bileşeni olarak da kullanılabilir. N, P, K ve S için besin analizi tanımı 0-0-21-24S'dir (24 kükürt).
Amonyum Sülfat, bileşiminde % 20 azot ve % 22 kükürt içerir.
Sülfürik asidin inorganik amonyum tuzu kristal haldedir ve suda çok iyi çözünür,
Fark edilir bir kokusu yok, beyaz, gri veya gri - bej rengi vardır,
Asidik pH'a sahiptir, kolayca parçalanabilir.
Azot ve kükürt eksikliği olduğunda çoğu bitki yapraklarını kaybeder ve artık meyve veremezler. Azot ve kükürt ihtiyacını amonyum sülfatın içerdiği amonyum iyonları bitkilere vital nitrojen sağlar. Bu, güçlü kök büyümesi için mükemmel, enerji olarak çok uygun bir biçimde gerçekleşir. Kükürt, sülfat şeklinde verilirse, bitki onu hemen emebilir. Böylelikle, önemli besin, büyümenin başlangıcında mevcuttur ve bitki gelişimini olumlu yönde destekler ve böylece bitkilerin büyümelerini hızlandıran topraktaki fosforun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlar.
Bitkilerin sağlığını ve büyümesini destekler,
Hasatta verimi artırır, çimin, yonca, yosun ve yabani otlara karşı kendi kendine tutunmasını sağlar,
Sadece ılımlı ama faydalı bir etkiye sahiptir, ekim öncesi gübre olarak idealdir,
Fosfat mevcudiyetini teşvik eder, toprakta bulunan mikro besinlerin emilimini artırır ayrıca sülfürün mantar öldürücü etkisi vardır,
Ürünün transferi sırasında oluşabilecek ekonomik kayıpları önler,
Toplu karıştırma işlemlerinde kullanımı kolay ve diğer gübrelerle gelişmiş uyumluluk gösterir,
Hava ekim makinelerinin ve diğer aplikatörlerin daha az tıkanması nedeniyle tarlada uygulaması daha kolaydır.
Amonyum sülfat, bazı bölgelerin kireçli topraklarının PH dengesini ayarlamak için kullanılır.
Amonyum sülfat uygulanırken belirli faktörler dikkate alınmalıdır; bu, hava durumuna bağlı olarak etkilidir. Yakıcı sıcaklıklarda ve durgun nemde, besin açığa çıkmaz veya çok az bulunur. Sıcak ve nemli havalarda son derece büyük besin patlamaları olur ve sızma riski vardır. Gübre koruyucu örtü olmadan kullanılırsa nitrojen kaybına neden olur. Bu nedenle gübre sadece yatakların üzerine püskürtülmemeli, aynı zamanda birleştirilmelidir.
Amonyum Sülfat genellikle ekim sırasında verilir,
Sonbahar döllenme için en uygun koşulları sunar,
İlkbaharda kullanıldığında bitkilerin gelişimi önemli ölçüde artar,
Nemli ve hafif yağmurlu bir gün yaymak için idealdir, bu şekilde maddeler hızla çözülür ve toprak tarafından emilir,
Sürekli kuru havalarda ek sulama gereklidir,
Toprağı kazarak sistematik olarak gübre verilmesi gerekir.
Deri ve gözlere temasından kaçınılmalıdır.
Tarımda, azotlu gübrenin yerine kullanılır. Amonyum sülfat sebze yetiştirmek için bahçeler, parklar ve çiftlikler başta olmak üzere birçok alanda son derece faydalı bir gübre olduğu için tercih edilir. Öte yandan amonyum sülfat, süzdürme ve buharlaştırma yoluyla daha düşük nitrojen kayıpları sağlayabilir. Bu iki olay, toprağın nemine bağlı olarak değişir. Bu daha az kayıp eğilimi, ürünün toprak yüzeyinde uygulanmasını mümkün kılar.
Tohum öncesi gübre olarak toprakla iyice karıştırılmalıdır,
Asitli topraklarda düzenli olarak kullanıldığında kireçtaşı önemli bir kükürt kaynağıdır,
Çok fazla kükürde ihtiyaç duyan bitkiler için ideal bir gübredir ve özellikle geniş alanlar için uygundur,
Potasyum bazlı gübreler ve kompoze gübrelerle iyi karışır, ayrıca amonyum fosfat ile uyumludur,
Deri tabaklama endüstrisinde, deri tabaklama işleminde deriden balçık çıkarmak için kullanılır,
Kumaşların boyanmasında tekstil endüstrisinde, amonyum sülfat boyanın tekstil elyafına difüzyonunu düzenler,
Gıda endüstrisinde ekmeklerde ve hamurlarda asitlik düzenleyici ve koruyucu olarak ve mayalar için besin maddesi olarak fermantasyon sürecinde aktivatör olarak kullanılır,
Hayvanları beslemede Nitrojen takviyesi olarak kullanılır,
Havadaki partikülleri azaltarak işyerinde iyileştirilmiş hava kalitesi sunar,
Atık su arıtımı, topaklaştırıcı ve dezenfektan görevi görür,
Farmakolojide Protein saflaştırıcısı olarak kullanılır,
Petrol rafinerilerinde korozyon önleyicidir,
Patlayıcı madde imalatında da kullanılır.
Gübre dozu hesaplanırken, amonyum sülfatın yararlı etkisinin geliştirilebilmesi için çeşitli faktörler dikkate alınmalıdır. Buna düzenli olarak kompost veya gübre eklenirse, nitrojen arzı azaltılmalıdır. Doz aşımını önlemek için gübre uygulamasının bölünmesi tavsiye edilir. İlk bölüm büyüme mevsiminin başında gerçekleşir ve ardından yaklaşık 2 ay sonra başka bir döllenme gerçekleşir. Bu şekilde bitkiler yavaş yavaş amonyum sülfata alışabilirler.
Amonyum sülfatın, nakliye ve depolama sırasında bakımı nispeten kolaydır, bu konuda herhangi bir yasal düzenleme yoktur. Geniş alanların gübrelenmesi sırasında ayrı depo odalarında saklanabilirler. Ürün ayrıca diğer kompleks gübrelerle birlikte kolaylıkla depolanabilir. Amonyum fosfat ve sodyum klorür ile depolamasında problem olmaz. Amonyum sülfat herhangi bir taşıma aracında taşınabilir, temas halinde tahrişi önlemek için insan vücudunu korumak önemlidir.